Faaliyetler

İLBANK'TAN BELEDİYELERE MEVDUAT BANKACILIĞI HİZMETİ
03-07-2018
A

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan İLBANK, Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği kapsamında belediyeler ve özel idarelerden, diğer kamu bankalarının gerçekleştirdiği mevduat işlemleri gibi fon temini faaliyetlerine başladı. Böylece yerel yönetimler "TL" cinsinden paralarını bankada oluşturulan ortaklık fonunda, uygun koşullarda değerlendirebilecek. 

 

Son yıllarda belediyeler ile özel idarelerin İLBANK'tan talep ettikleri yatırım miktarlarında ciddi oranda bir artış yaşandı. 2017'de yerel yönetimlere yalnızca İLBANK'ın özkaynaklarından bin 420 iş için 7,9 milyar lira tutarında, son üç yılda ise bin 583 adet iş için 23,8 milyar liralık finansman temini gerçekleştirildi. Ancak söz konusu taleplerin öz kaynaklarla karşılanması mümkün olmadığı için hızla yeni finansal enstrümanlar üzerinde çalışmalara başlayan İLBANK, 28 Şubat 2018'de yayımlanan, Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğinde yapılan düzenleme ile belediyeler ve özel idarelerden, diğer kamu bankalarının gerçekleştirdiği işlemler gibi fon temini faaliyetlerine başladı.

 

5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve 6107 sayılı Bankamız Kanunu ve diğer yasal düzenlemelere uygun olarak yerel yönetimlerin hizmetine sunulan uygulama ile yerel yönetimler "TL" cinsinden paralarını günlük, haftalık, aylık, üç aylık, yıllık veya kendilerince belirlenecek farklı bir süre boyunca bankada oluşturulan ortaklık fonunda, uygun koşullarda değerlendirebilecek.

Böylece yerel yönetimler, hem ellerindeki mali kaynaklarını değerlendirme, hem de aylık gönderilen yasal paylarından diledikleri tutarı İLBANK fon hesabında, en uygun koşul avantajıyla değerleme imkanına sahip olacak. Dolayısıyla belediyeler ve özel idareler İLBANK'a ne kadar çok fon yatırırlarsa, aynı oranda yerel yönetimlerin talepleri de piyasaya göre düşük faizli, uzun vadeli ve uygun kredi koşullarında karşılanabilecek.

Ayrıca yerel yönetimler, yatırılan fonlar nispetinde İLBANK'taki kredibilitelerini de artırmış olacak.

İLBANK'ta değerlendirilen fonlardan elde edilecek getiri ise en az Kamu Haznedarlığı Tebliği kapsamında diğer bankalardan elde edilecek faiz tutarı kadar olacak. Ayrıca yapılacak işlemlerde, EFT için masraf alınmayacak.

Öte yandan İller Bankası her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlemini gerçekleştirmeye haiz olan bir banka olması nedeniyle de oluşturulan bu fon hesabına yönelik işlemleri, herhangi bir muhabir bankaya ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilecek. 

 

Kolay işlemler için önlem alındı

 

İLBANK, yerel yönetimlerin bir mevduat bankasındaki gibi kolay işlemler yapabilmesi için de gerekli her türlü önlemi aldı. 

 

Belediyeler, fon hesabında değerlendirmek istedikleri tutar için "Belediye Bilgi ve Veri Bankası" ekranından temin edebilecekleri dilekçeler ile İLBANK'a başvurarak fon hesabını açabilecek.

 

Vade bitiminden önce hesap kapatılabilecek

 

 Öte yandan yerel yönetimler, ister vade sonuna kadar isterlerse de vade bitiminden önce hesaplarını kapatma şansına da sahip olacak. Vade bozulsa bile değerlendirilen gün sayısı baz alınarak, faiz tahakkuk ettirilecek ve anaparaları ile  yerel yönetimlere aktarılacak.

Yerel yönetimler, vadesi dolan bir işlemi ise istedikleri süre boyunca uzatma imkanına da sahip olabilecek. İade taleplerine istinaden anapara ve faiz ödemeleri ise yasal paylarının bağlı olduğu hesaplarına ya da belirlenecek hesaplara aktarılacak.

 

Fonlar, alacaklar için haczedilmeyecek

 

Öte yandan yerel yönetimlerin bankada açacakları fon hesapları, İLBANK'ın alacakları için haczedilmeyeceği gibi kamu alacakları için de kesinti yapılamayacak.

 

Yetkililer, yerel yönetimlerin, ellerinde olup da değerlendiremedikleri mali kaynaklarını bu sayede değerlendirme imkanı buldukları için uygulamadan memnun kaldığını belirtti. Uygulamaya büyük ilgi gösteren yerel yönetimler, aylık hisseleriyle fazla mali kaynaklarını fon hesabında tutmaya başladı.