Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası ortaklığı ile yürütülen 'Sürdürülebilir Şehirler Projesi' kapsamında, Muğla ve Denizli’de başlatılan çevresel altyapı çalışmaları 121 milyon avro maliyetle tamamlandı. Muğla’da toplam 225 kilometre kanalizasyon şebekesi, 72 bin metreküp/gün kapasiteli atık su arıtma tesisi inşa edildi. Yaklaşık, 1 milyon 200 bin kişi bu hizmetten faydalanarak temiz ve sağlıklı su kaynaklarına kavuştu. Denizli’de 776 kilometre içme suyu şebekesi, 278 kilometre kanalizasyon hattı, 76 km yağmur suyu hattı inşa edildi. Projeden 1 milyondan fazla kişi faydalanırken daha iyi sanitasyon olanakları sağlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankası Genel Müdürlüğü, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir ortam oluşturmak için altyapı çalışmalarına destek olmayı sürdürüyor.
Dünya Bankası tarafından finanse edilen ve İller Bankası A.Ş. tarafından yürütülen, 'Sürdürülebilir Şehirler Projesi' kapsamında Muğla ve Denizli’de başlatılan çevresel altyapı çalışmaları, 121,20 milyon avro maliyetle tamamlandı.
RECEP TÜRK, ‘ALTYAPI ÇALIŞMALARINI 121 MİLYON AVRO MALİYETLE TAMAMLANDIK’
Son yıllarda artan nüfus ve şehirleşmenin çevreye olabilecek olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla su ve atık yönetimi konusunda önemli adımlar atan İller Bankası, hem altyapıyı güçlendirmek hem de halk sağlığını korumak için yapılacak çalışmalar için ulusal ve uluslararası alanda iş birliği yapıyor.
Şehirlerdeki altyapı sorunlarını çözmek için kapsamlı projeler ile kaynaklar geliştirdiklerini belirten İller Bankası Genel Müdürü Recep Türk, Muğla ve Denizli’de tamamlanan çevresel altyapı projeleri ve maliyeti hakkında şu bilgileri verdi: ‘Dünya Bankası kredisi aracılığıyla Muğla ve Denizli’de gerçekleştirilen çevresel altyapıya çalışmalarını, 121 milyon avro maliyetle tamamladık. Şehirlerimize daha sağlıklı ve güçlü bir altyapı sistemi kazandırdık. Muğla ve Denizli illerimize hayırlı olsun. Şehirlerimizin altyapısını güçlendirmek için projeler ve kaynaklar geliştirmeye devam ediyoruz. Amacımız sürdürülebilir, modern ve dirençli şehirler inşa etmek.’
MUĞLA VE DENİZLİ’NİN ALTYAPISINA NEŞTER
Çevre dostu yazılımlar ve altyapıları hedef alarak şehir yaşamını genişletmeyi amaçlayan, Sürdürülebilir Şehirler Projesi kapsamında, Muğla ve Denizli’nin altyapısına neşter vuruldu.
Altyapı sorunlarını çözmek için uygulanan projelerin, şehirler için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Türk, ‘Uygulamaya geçirdiğimiz çevresel altyapı projelerimiz şehirlerimiz için büyük önem taşıyor. İnşa ettiğimiz, atık su arıtma tesisleri, yağmur suyu drenaj sistemleri, kanalizasyon şebekeleri su kaynaklarının daha verimli ve sağlıklı kullanmasını sağlayacak. Bu çalışmalar, hem suyun kalitesini artıracak hem de çevresel sorunların önüne geçecek’ dedi.
MUĞLA’NIN ALTYAPISI YENİDEN AYAĞA KALDIRILDI
Su kaynaklarının korunması ve halk sağlığının iyileştirilmesi için gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Muğla’da başlatılan, Turgutreis AAT 1. Etap ve deniz deşarjı, Bodrum kanalizasyon şebekesi, Gümbet ve Gümüşlük mevcut atık su arıtma tesislerinin revizyonu, Fethiye Hisarönü-Ovacık Mahallesi’nde kanalizasyon şebekesi ve kolektör yapımı, Fethiye’de mevcut kanalizasyon şebeke rehabilitasyonu ve Fethiye Atık su Arıtma Tesisi 2. Etap çalışmaları tamamlandı.
Muğla sınırları içerisinde toplam, 225 kilometre kanalizasyon şebekesi, 72 bin metreküp/gün kapasiteli atık su arıtma tesisi inşa edildi. Yaklaşık 1 milyon 200 kişi bu hizmetten faydalanırken, bölge halkı temiz ve sağlıklı su kullanma imkânına kavuştu.
DENİZLİ’NİN ALTYAPISI ARTIK DAHA GÜÇLÜ
Su kirliliğinin yüksek miktarda azalacağı ve halkın yaşam standartlarını yükseltecek çevresel altyapı çalışmaları ile sadece bugüne değil, geleceğe yatırım yapılıyor. Denizli’de 776 kilometre içme suyu şebekesi, 278 kilometre kanalizasyon hattı ve 76 km yağmur suyu hattı inşa edildi. Projeden 1 milyondan fazla kişi faydalanırken daha iyi sanitasyon olanakları sağlandı.
Denizli’nin altyapı sorunu çözmek için düğmeye basan ekipler; Anafartalar, Dokuzkavaklar, Aktepe, Deliktaş ve Karşıyaka Mahalleleri içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekeleri inşaatı ile rehabilitasyonu, Sümer, Sevindik, Karşıyaka, Aktepe Mahalleleri içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekeleri inşaatı ile rehabilitasyonu, Hürriyet, Kayıhan, Asmalıevler Mahalleleri içme suyu, kanalizasyon ile yağmur suyu şebekeleri inşaatı ve rehabilitasyonu işlemlerini tamamladı.
Denizli’nin muhtelif mahallelerindeki içme suyu iletim sistemi ve şebeke inşaatlarındaki çalışmalar da sona erdi.