Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • İLBANK VE DÜNYA BANKASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN BULUŞTU
İLBANK VE DÜNYA BANKASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN BULUŞTU
04-12-2023
A

İlbank Genel Müdürü Recep Türk, Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Programı Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Sameh Wahba'yı İlbank Sosyal Tesislerinde misafir etti.

Toplantı, İlbank ile Dünya Bankası'nın üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi.

“İlbank’ın Stratejik Rolü: Sameh Wahba'dan Türkiye'ye Öneri”

Sameh Wahba, toplantıda gerçekleştirdiği sunumunda, sürdürülebilir gelişme konularına odaklandı. Kentleşmenin ortaya çıkardığı zorluklara vurgu yaparak, özellikle yerel yönetimlerin bu zorluklarla başa çıkma stratejilerini ele aldı. Planlama ve kapasite açığı, finansman eksikliği, bölgesel eşitsizlikler ve kentsel dayanıklılık gibi konularda Dünya Bankası'nın portföy yaklaşımını vurgulayarak, Türkiye Şehirler ve İklim Destek Programı'nın kurulması önerisinde bulundu.

Bu öneriyle, Türkiye'deki teknik ve finansal açıdan donanımsız şehirlere iklim planlaması, proje hazırlığı ve yatırım finansmanı konularında destek sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı. Sameh Wahba, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde önemli bir katkıda bulunacak olan bu programın kurulmasında, İlbank’ın stratejik bir konumda yer alacağını belirtti.

“İlbank ve Dünya Bankası Arasındaki Güçlü İşbirliği”

Toplantıda, İlbank ile Dünya Bankası'nın geçmişte yürüttüğü ve gelecekte yürütülmesi öngörülen projeler ele alındı. İlbank, 2006 yılından bu yana Dünya Bankası ile yakın işbirliği içinde olup, çevresel altyapı, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, gelir getirmeyen su yönetimi, kentsel hareketlilik, afet yönetimi gibi sektörlerde 3 milyar Avroluk bir proje portföyünü yönetmekte.

Son dönemde, İlbank ile Dünya Bankası arasında 2022 yılında 420 Milyon Avro tutarında 1 adet Kredi Anlaşması, 2023 yılında ise 713 Milyon Avro tutarında 3 adet Kredi Anlaşması imzalanmıştı.

· 2022: Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil İmar Projesi

· 2023: Türkiye Deprem Sonrası İyileştirme ve Yeniden İmar Projesi

Kamu ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi

Türkiye Su Döngüselliği ve Verimliliğinin Artırılması Projesi

“İlbank, Deprem Sonrası İyileşme İçin Dünya Bankası ile İşbirliği Yapıyor”

Özellikle 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinin ardından yerel yönetimlerimizin teknik ve finansal kapasitelerinin artırılarak, kentsel altyapının olası afetlere karşı daha dayanıklı şekilde yeniden imarını sağlayacak olan Türkiye Deprem Sonrası İyileştirme ve Yeniden İmar Projesi, 1 Eylül 2023 tarihinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dünya Bankası arasında imzalanmıştır. İlbank, bu projede uygulayıcı kuruluş rolüyle bulunmakta olup, deprem sonrası finansal kapasitesi yetersiz olan yerel yönetimlerimize hibe sağlanması hedeflenmiştir.

“Yeşil ve Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin İlbank ve Dünya Bankası İttifakı: 1.170 Milyon Avro'luk Proje Hazırlıkları Devam Ediyor”

İlbank ve Dünya Bankası, işbirliği kapsamında şehirlerin sürdürülebilirlik, dayanıklılık ve kaynak yönetimi konularındaki önemli zorluklara çözüm arayacak proje paketlerini görüştü. Toplantıda, İklim ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesi, Yeşil ve Geleceğin Şehirleri Projesi, Su Kayıp ve Kaçaklarının Azaltılması Projesi gibi projeler öne çıktı. İlbank ve Dünya Bankası, bu proje paketleri ile yerel yönetimlere destek sunarak şehirlerin gelecekte karşılaşabileceği sorunlara etkili çözümler getirmeyi amaçlıyor. İlbank, sürdürülebilir ve dayanıklı şehirlerin inşası için Dünya Bankası ile güçlü bir işbirliği yapmaya devam edecek.