Faaliyetler

İLBANK OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
28-06-2019
A

İlbank Olağan Genel Kurul Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve Mücahit Demirtaş’ın katılımıyla 27 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Belediye Başkanları ile İl Özel İdare temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul'da, İlbank 2018 faaliyet raporu oy birliği ile onandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada İller Bankasının, kurulduğu günden bugüne hemen hemen tüm kalkınma süreçlerinde ve tüm bayındırlık hizmetlerinde aktif bir şekilde yer aldığına vurgu yaptı. Bakan Yardımcısı Varank, Bankanın Türkiye’nin dört bir köşesinde eserler bıraktığına dikkat çekerek, “İller Bankamız, yerel yönetimlerimizin lokomotifidir. Sağladığı yerinde teknik destekleriyle, güvenilir danışmanlık rolüyle, aktif finansal katkılarıyla ülkemizin şehirleşme serüveninin en önemli aktörü konumundadır. Bunun yanında; İller Bankamız, yurt içinden ve yurt dışından sağladığı kaynaklarla, belediyelerimize alt yapı ve üst yapı projelerini hayata geçirebilmeleri için düşük faiz ve uygun vadelerle finans temini sağlayan Türkiye’nin en büyük bankalarından biridir. Bankamız ülkemiz şehircilik pratiği açısından paha biçilemez bir değer oluşturan, özgün yapısıyla da dünya çapında örnek bir kuruluşumuzdur.” diye konuştu. Varank, şehirleşmede az katlı, yatay mimari anlayışın önemine değinerek, “Yürüteceğimiz konut projelerimizle çevreye uyumlu, doğal yaşamla iç içe, afetlere karşı önlemlerini almış, sosyal donatıları ve akıllı şehirler vizyonumuzla vatandaşlarımızın her türlü imkâna sahip olduğu yaşam kalitesi yüksek örnek şehirler inşa edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim konuşmasında İlbank’ın yerel yönetimler için çok önemli bir kurum olduğunu ifade etti. Başkan Yetim “Bankamız, yönetim kadrosu ve personeli ile birlikte yaşanabilir şehirler inşa etmek ve yaşam kalitesini insanlığa yakışır düzeylere çıkarmak için azimle çalışmaya devam etmektedir.” diye konuştu. İller Bankasının, yerel yönetimlere sağlanan yeni kaynaklarla birlikte halka hizmet sürecinde önemli bir köprü görevi yaptığına dikkat çeken Yetim, “Bu doğrultuda, bundan sonra gerçekleştireceğimiz çalışmalarımızı da bu bilinçle sürdürme kararlılığında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Hedefimiz ülkemizdeki istikrarlı ekonomik büyümenin bir parçası olmaya devam etmek ve bu doğrultuda proje alanlarımızı genişleterek sizlerin ihtiyaçlarına çözüm bulmaktır. Gerek finansal destek, gerekse tecrübe paylaşımlarımızla 2018 yılında, Ülkemizin her bölgesinde onlarca dev projeye imza attık. İnşallah başarılarımızı sizlerle birlikte taçlandırmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte önemli projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Yetim, “Kalitesiz ve ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız yapı stokunun dönüşümü için Bakanlığımızla birlikte belediyelerimizin her zaman yanında olduk. Gerek finansal açıdan, gerekse teknik açıdan bizden istediğiniz desteği karşılamaya çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz.” diye konuştu.

İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında yapılan her hizmetin, şehre atılan bir imza olduğuna değinerek, Bankanın 86 yıllık birikimiyle tarihi bir misyonu olduğunu dile getirdi. Genel Müdür Büyük “Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren en önemli etken, şehirlerin gelişmişlik düzeyidir. İller Bankası; şehirlerimizin kentsel ihtiyaçlarına yönelik doğru projelere cevap vererek, marka şehirler oluşturmada, güçlü bir mihenk taşıdır. Her şehrin, kendi içinde ayrı bir kıymeti olduğunu biliyor ve şehirlerimizin her birini marka değerler yapma konusunda etkili adımlar atıyoruz.” diye konuştu. 2018 yılının finansal verileri ile ilgili bilgi veren Büyük, “Bankamızın aktif büyüklüğü, %29 artış göstererek, 32 milyar TL'ye, ödenmiş sermayesi, %13 artış göstererek 15 milyar TL’ye, özkaynağı ise %16 artış göstererek 18,5 milyar TL’ye yükselmiştir, Bankamız; sermaye büyüklüğü ve mali yapısı açısından Türkiye’deki güçlü bankalar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 2018 yılında; atıksu, içmesuyu, şehircilik, üstyapı, diğer altyapı sektörü olmak üzere toplam 536 adet iş bitirilmiş ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. 2019 yılında da yine aynı sektörlerde, toplam 1172 adet iş, büyük bir özveri ile devam etmektedir.” ifadelerini kullandı. Genel Müdür Büyük, “Yerel yönetimlerimizin proje bazlı artan finansman ihtiyaçlarının karşılanması için İller Bankası öz kaynaklarından sağlanan kredinin yanında; geri ödemesiz dönemli, uzun vadeli ve düşük faizli uluslararası finansman temini ile yerel yönetimlerimizin geri ödemelerini uzun vadeye yayarak, kısa vadede kredibilitelerini artırarak finansal sürdürülebilirliklerini sağlamaya yönelik katkılar sunmaktayız.” dedi.

Delegeler tarafından, İlbank Yönetim Kurulunda görev alması için İl Özel İdare temsilcilerinden ve Belediye Başkanlarından gösterilen iki aday arasından seçim yapıldı. Sivas İl Genel Meclis Üyesi Av. Hakan Akkaş ile Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, İlbank Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Bağımsız Denetimden geçmiş 2018 yılı bilanço, kar ve zarar hesapları ile Kar Dağıtım tablosu okunup müzakere edildikten sonra Faaliyet Raporu oybirliği ile onandı.