Faaliyetler

İLBANK, MADAD HİBE ANLAŞMASINI İMZALADI
24-05-2019
A

İlbank, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Komisyonu, MADAD Avrupa Birliği Güven Fonu kapsamında yapılacak hibe anlaşması için bir araya geldi. 71,8 milyon Avro tutarında Hibe Anlaşması ile Suriyeli misafirlerin yoğun olarak yaşadığı yerel yönetimlerin altyapı projeleri finanse edilecek.

Brüksel’de düzenlenen MADAD Hibe Anlaşması imza törenine, İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, İlbank Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Şevket Altuğ Taşdemir, İlbank Danışmanı Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı FRIT Ofisinden Suat Dede ve Oğuzhan Gürbüz, Avrupa Yatırım Bankası Yetki Yönetimi Dairesi Başkanı Christoph Kuhn, Avrupa Yatırım Bankası Yönetim Danışmanı ve Birim Başkanı Massimo Cingolani, Avrupa Yatırım Bankası Hukuk Müşaviri Ayse Nil Ada, Avrupa Yatırım Bankası Bölüm Başkanı Dietmar Dumlich, Avrupa Komisyonu Strateji ve Türkiye Direktörü Myriam Ferran, Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Müdür Yardımcısı Danielle Keulen, Türkiyedeki Sığınmacılar için Mali Yardım Aracı Altyapı  Program Yöneticisi Michel Cat, Türkiyedeki Sığınmacılar için Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı, AB Delegasyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Sektör Yöneticisi Pierre Yves Bellot katıldı.

MADAD Hibe Anlaşması ile ilgili açıklama yapan İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, “Son yıllarda, yerel yönetimlerimizin artan taleplerine, uzun vadeli dış kredi sağlamak üzere, pek çok uluslararası kuruluşla görüşmeler yapılarak, kredi anlaşmaları imzalanmıştır. Bugün gelinen noktada, banka olarak 1,5 milyar Avro büyüklüğünde kredi ve hibe programlarını yürütmekteyiz.” dedi. Avrupa Yatırım Bankası ile 2011 yılından beri kurumsal ilişkilerinin devam ettiğine dikkati çeken Büyük, yeni bir program olan MADAD Avrupa Birliği Güven Fonu kapsamında yapılacak hibe anlaşması için bir araya gelindiğini ifade etti.

Suriyeli geçici sığınmacılarla ilgili konuşan Büyük, “Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Hatay ve Adıyaman gibi illerimizde misafir edilen sığınmacıların sayılarının gün geçtikçe artmasının bu belediyelerde altyapı çalışmalarına ilişkin finansman ihtiyaçlarının da artmasına neden olmaktadır.” dedi. Konuşmasının devamında Büyük, demografik yapının değişmesiyle birlikte içme suyu, kanalizasyon, katı atık gibi altyapı yatırımlarının da yenilenmesi gerektiğini ve söz konusu ihtiyaçların karşılanması için, MADAD Hibe Fonu kapsamında yapılan görüşmeler neticesinde 71,8 milyon Avro tutarında bir Hibe Anlaşması imzaladıklarını belirtti.

Hibe Anlaşması ile belediyelere sağlanacak altyapı hizmetlerinin, Suriyeli geçici sığınmacılar ve vatandaşlarımız için hayırlı olması temennisinde bulunan Büyük, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası ile olan yakın işbirliği için katılımcılara teşekkürlerini iletti.