Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • "İKLİM VE AFETE DİRENÇLİ ŞEHİRLER PROJESİ" İÇİN İLK ADIM ATILDI
"İKLİM VE AFETE DİRENÇLİ ŞEHİRLER PROJESİ" İÇİN İLK ADIM ATILDI
22-03-2024
A

"İKLİM VE AFETE DİRENÇLİ ŞEHİRLER PROJESİ" İÇİN İLK ADIM ATILDI.

İLBANK ve Dünya Bankası iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan "İklim ve Afete Dirençli Şehirler Projesi" için finansman anlaşması imzalandı.

 

21 Mart 2024 tarihinde düzenlenen program ile "İklim ve Afete Dirençli Şehirler Projesi" için İLBANK ve Dünya Bankası arasında finansman anlaşması imzalandı. Projenin imza töreni, İLBANK Genel Müdürü Recep Türk, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto López ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Kerem Dönmez’in katılımıyla gerçekleşti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İLBANK tarafından ayrı ayrı uygulanan bölümlerden oluşan proje, iklim ve afetlere dirençli konut ve altyapı müdahaleleri ile ilgili zorlukların üstesinden gelinmesinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini desteklemeyi şehirleri daha dayanıklı, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir hale getirmeyi amaçlıyor. Projenin kentsel dönüşüm ayağı Bakanlık tarafından, çevresel altyapı ve ulaşım ayağı ise İLBANK tarafından yürütülecek.

Proje ile 6 yerel yönetime finansman sağlanacak, 10 alt proje finanse edilecek.

Toplam bütçesi 500 Milyon Avro olan proje ile yaklaşık 170 Milyon Avro tutarındaki finansman, Bakanlık tarafından projenin hazırlık aşamasında belirlenen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi olmak üzere 6 yerel yönetime İLBANK aracılığıyla aktarılacak.

Söz konusu proje kapsamında, çevresel altyapı ve ulaşım sektörlerinde 10 alt projenin finanse edilmesi ön görülüyor. Projenin hazırlık aşamasında belirlenmiş olan bu yerel yönetimlerde yapılacak söz konusu yatırımlar sayesinde, sağlıklı ve güvenilir içme suyu temini, afet risklerine dirençli su yönetimi ile afetler anında güvenilir ve akıllı bir ulaşım için kritik yol ve kavşakların yapımı gerçekleştirilecek.

Şehirlerde afet öncesi ve sonrasında yaşanabilecek zorluklar tespit edilip uygun yatırımlar yapılacak.

Bu önemli proje, sadece afet sonrası müdahaleyi değil, aynı zamanda afet öncesi hazırlık süreçlerini de içererek kapsamlı bir yaklaşımı benimsiyor. Şehirlerimizin afetlerle başa çıkabilmesi için gereken hazırlıkların ne denli kritik olduğunun bilincinde olarak, entegre proje yaklaşımı ile birlikte şehirlerimizin afet öncesi ve sonrasında yaşayabileceği zorluklar önceden tespit edilmekte olup, yapılan planlama çalışmaları doğrultusunda en uygun yatırım alternatifleri finanse edilecek. Yerel yönetimlerin iklim değişikliğinin etkilerine ve doğal afetlere karşı dirençliliğinin artırılması hedefleniyor.