Faaliyetler

GELECEĞİN MİMAR SİNANLARI ARANIYOR
24-01-2019
A

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve İlbank tarafından "Cami Tasarımı Fikir Yarışması" yapılacak. Yarışma ile camilerin daha estetik, erişilebilir, sağlam ve çevreye duyarlı olabilmesi amaçlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının talebi üzerine, Bakan Kurum'un talimatıyla yapılacak olan yarışmadaki projelerde, geçmişin mimari anlayışını bugünün teknolojisiyle harmanlayan, mimari açıdan şehrin yapısına uygun, bölgesindeki ihtiyaçlara cevap verebilen ve sosyal imkanlar ile donatılmış özellikli camiler aranıyor.

Katılımcılardan "Cami Tasarımı Fikir Yarışması"nda camilerin, bir yönüyle geleneksel tecrübeyi içselleştiren, toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan, aynı zamanda günümüzün imkânlarını da kullanan bir tasarım yaklaşımı ile ele alınması bekleniyor.

Caminin ibadethane işlevinin yanında sosyal ve eğitim işlevlerini de üstlenebilmesi amacıyla ihtiyaç programında çok amaçlı salon, kütüphane, kuran kursları gibi çeşitli donatılara da yer verilerek, günün her saati aktif olacak bir sosyal yaşam alanına dönüştürülmesi planlanıyor.

Katılımcılardan Neler Bekleniyor

Başvuru sahiplerinden, mimari açıdan tarihe, kültüre, geleneğe vurgu yapmaları, çevreyle uyumlu, sürdürülebilir, enerji verimliliği olan, iklimsel verileri, topografyayı gözeterek işletme planı çerçevesinde önceden düşünülmüş, yaşayan ve yaşanan mekan kurguları bekleniyor.

Öte yandan doku, renk, ışık, gölge, desen, boyut gibi mimariye ilham veren her türlü kavramın düşünüldüğü tasarımların yer alması isteniyor.

Cami tasarımlarında, engelli ve yaşlıların erişilebilirliği, kadınlara özel kullanım alanları ve çocuklar için camide özel alanlar olması bekleniyor. Böylece toplumdaki her yaşta ve durumdaki kişilerin camilerle bağının kurulması ve kopmaması hedefleniyor.

Başvuruların devam ettiği yarışma, 200 ve bin kişilik camiler olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. Bin kişilik cami için 3 bin 300 metrekarelik, 200 kişilik cami için ise 570 metrekarelik ihtiyaç programı belirleniyor.

"16 Projeye Toplam 720 Bin Lira Ödül Verilecek"

Projelerin son teslim tarihi 10 Nisan olan yarışmada, 200 kişilik ve bin kişilik kategoriler için üçer derece, üçer mansiyon ikişer de satın alma olmak üzere seçilecek 16 projeye toplam 720 bin lira ödül verilecek.