Faaliyetler

ÇEVRESEL VE SOSYAL YÖNETİM SİSTEMİ HAYATA GEÇİYOR
12-02-2024
A

İller Bankası A.Ş (İLBANK) tarafından Ankara’da düzenlenen ve dış finansmanla yürütülen projelerde çevresel ve sosyal risklerin kontrol edilmesi, izlenmesi ve raporlanmasını sağlayacak olan Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi’nin Açılış Toplantısı Genel Müdür Recep Türk öncülüğünde gerçekleştirildi. Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto López, Dünya Bankası Bölge Müdürü Sameh Wahba ile Bakanlık heyeti katıldı

Toplantının açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat 2023 tarihinde 9 saat arayla iki büyük deprem yaşandığını hatırlattı. Depremlerde, 680 bin konut, 170 bin iş yerinin yıkıldığını belirten Bakan Özhaseki, bölgeyi yeniden inşa edebilmek için İLBANK, TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri’nin 1 yıldır gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

Bakan Özhaseki ayrıca “Katı atık depolama tesislerimizin sayısını 15’den 93’e çıkardık. Arıtma tesislerimiz şu anda nüfusumuzun yüzde 90’ının dışarıya atmış olduğu kirli suları arıtarak tabiata veriyor ve onu yeniden kullanılacak hale getiriyor. Yeşil alanları çoğaltmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Özhaseki, konuşmasının sonunda İller Bankası’nın neredeyse 90 senedir şehirlerin kalkınması ve oradaki standartların yükselebilmesi için yapmış olduğu altyapı yatırımları ve finansal desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.  

İLBANK Genel Müdürü Recep Türk: “Yoğun uğraş ve çaba gerektiren Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi'nin kuruluşunu başarıyla tamamladık”

Dünya Bankası'nın desteği sayesinde sistemin, bankanın politikası haline geldiğini ifade eden İlbank Genel Müdürü Recep Türk, "Kurulan bu sistemle yatırımların çevresel ve sosyal etkilerini değerlendirme sürecini ortalama bir yıldan 2 aya indireceğiz. Zamandan yapılan bu tasarruf ile yerel yönetimlerimiz kullandıkları dış finansman için operasyonel döneme daha erken geçerek, geri ödeme yükümlülüklerini önemli ölçüde azaltacaklardır." diye konuştu.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto López: "Bir ülke, kurum dünyada ilk defa bu uygulamayı hayata geçiriyor”

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto López, programda yaptığı konuşmada ülkeleri, büyük faydalar sağlayacak bu sistemi kullanmak için teşvik ettiklerini dile getirdi.

López, Türkiye'nin attığı adıma işaret ederek, “Bakanlığınızın, hükümetinizin liderliğinde yapılmış olan çok büyük bir başarı. Bu sistemi uygulamaya başladığınızda önünüze bazı zorluklar çıkacaktır. Bu alanda zorluk yaşadığınızda bizi arayın, size bu konuda destek olmak istiyoruz. Yaptığınız işi dünyada yaygınlaştırmak için sizin başarınız bize örnek olacak." dedi.