Faaliyetler

BAKAN KURUM: KONYA'YI MARKA ŞEHİR YAPACAĞIZ"
21-01-2021
A

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen toplu açılış ve temel atma törenine katıldı. İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük’ün de konuşma yaptığı törende; Mevlana Çarşısı’nın yerine yapılacak projenin temel atma, Altın Çarşı dönüşüm projesinin başlangıcı, Alaaddin cephe düzenleme çalışmasının birinci etabının açılışı, ikinci etabının başlangıcı ile yapımına başlanan Konya Millet Bahçesi’nde fidan dikimi gerçekleştirildi.

Bakan Murat Kurum törende yaptığı konuşmada Konya'yı başta çevre ve şehircilik olmak üzere, ticaretten sanayi ve tarıma, eğitimden sağlık, ulaşım ve kültüre kadar her alanda daha zengin ve müreffeh bir noktaya taşımak için var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı. Bakan Kurum, Konya'da başlattıkları, "2023'e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye" programında verdikleri sözleri tuttuklarını söyledi. Kurum şöyle konuştu:

“Konya her zaman önemli bir şehir olmuş ama en parlak dönemini Sultan Alparslan ile 1071 Malazgirt Zaferi ile başlayan süreçte 200 yıl payitaht şehir olarak yaşamıştır. Konya, Selçuklu çınarının kökünün bulunduğu yer; tarihe altın harflerle yazılmış bir medeniyetin izlerini taşıyan önemli bir şehirdir. Bu şehrin en önemli simgelerinden birisi de Hz. Mevlana’yı Konya’ya davet eden Anadolu Selçuklu Sultanlarından Sultan Alaaddin’in kendi ismini taşıyan camisi ve Konya denince ilk akla gelen mekanlardan birisi olan Alaaddin Tepesi’dir. İLBANK hibesiyle birinci etap Alaaddin Cephe İyileştirmesi tamamlanmış oldu. İnşallah ikinci etabın bugün başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, yapıldığı günden itibaren tartışma konusu olan ve adeta Bedesten ve Aziziye Camisi ile Sultan Selim Camisini ve Mevlana Meydanı’nı birbirinden ayıran set gibi duran Mevlana Çarşı’nın yıkımı gerçekleştirildi. İnşallah bugün de temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bununla birlikte aynı bölgedeki Altın Çarşı’da da bugün kentsel dönüşüme başlamış olacağız. Böylece Hz. Mevlana’yı ziyarete gelenler türbeden sonra Bedesten’e doğru tarihi dokunun içinde Konya’ya ve Selçuklu payitahtına yaraşır çarşılar içerisinde alışverişlerine devam edecekler. İşbirlikleri için Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı esnaflarına teşekkür ediyorum.”

"Konya İçin Büyük Hayallerimiz Var"

Konya için büyük hayaller taşıdığına değinen Bakan Kurum, "Konya'yı sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız. Çünkü bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor. Bu sokakların, bu çarşıların, bu aziz şehrin imarı ve ihyasını bir şeref biliyoruz." dedi.

Kurum, Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konya'yı marka şehir haline getireceklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar 2023'ün, 2053'ün, 2071'in Konya'sı için el ele, gönül gönüle, canla başla çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Bir kul olarak, bizi bu şehre, bu maneviyata, hasbelkader hizmet ettirdiği için Rabbime sonsuz şükrediyorum. Konyalıların yüzlerce yıldır esnafımıza bir nasihat olarak söylediği gibi, 'Şu yeni dükkanların kapıları, hak kapısı olsun' diyorum. Şu açacağımız bahçeler, kalplerimizi buluştursun diyorum. Şu köşe bucak yenilediğimiz Alaeddin Tepesi'nden çıkan yollar, aramızda yeni gönül köprüleri kursun diyorum."

“Hz. Mevlana’nın Hoşgörüsüyle Şekillenen Bu Aziz Topraklara Hizmet Etmenin Mutluluğu İçerisindeyiz.”

Törende konuşma yapan İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük, “Hz. Mevlana’nın hoşgörüsüyle şekillenen, bu aziz topraklara hizmet etmenin, bin yıl öncesinden günümüze emanet edilen eserlerine sahip çıkmanın, mutluluğu içerisindeyiz. İller Bankası olarak gerek yurt içi, gerekse yurt dışı kaynaklarımızı kullanarak yerel yönetimlerimize destek oluyoruz.” diye konuştu.

İller Bankasının Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile birlikte yürüttüğü  çalışmalar hakkında bilgi veren Genel Müdür Büyük şunları kaydetti:

“Yatırım bedeli 429 milyon Türk Lirası olan 37 adet iş tamamlanarak Konyalı vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş, sözleşme bedeli 90 milyon Türk Lirası olan 3 adet iş temel atmaya hazır hale getirilmiştir. 200 milyon Türk Lirası bedelli 25 adet iş ise devam etmektedir. Aynı zamanda; altyapı, üstyapı ve ulaşım sektörlerindeki projelerin hayata geçirilmesi için; uluslararası finans kuruluşlardan 1 milyar 600 milyon Türk Lirası finansman temin edilmiş, 2021 yılı içinde ihalelerin yapılması planlanmaktadır.”

Genel Müdür Büyük, projelerin hayata geçirilmesinde desteklerinden dolayı Bakan Murat Kurum’a ve bu projelerin yürütülmesinde emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe belediye başkanlarına ve çalışma arkadaşlarına teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından Bakan Kurum, kentteki bazı proje alanlarına video konferans yöntemiyle bağlanarak, bitirilen çalışmaların açılışını yaptı.