Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • MOGAN GÖLÜ'NÜ ÜLKEMİZİN EN KIYMETLİ ALANLARINDAN BİRİ YAPACAĞIZ
MOGAN GÖLÜ'NÜ ÜLKEMİZİN EN KIYMETLİ ALANLARINDAN BİRİ YAPACAĞIZ
02-07-2021
A

Akdeniz Havzasında yer alan Türkiye'nin, tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini derinden hissettiğini ve en çarpıcı sonuçlarıyla yüzleştiklerini ifade eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mogan Gölümüz, bundan tam 8 bin yıl önce Eymir Gölü'nü de içine alan ve kuzeye doğru akan bir akarsu havzasıydı. Daha sonra küresel ısınmanın ve kuraklığın etkisiyle akarsu yatakları kurudu ve işte bugünkü Eymir ve Mogan göllerimiz oluştu. Küresel ısınma durmuyor, devam ediyor. Bundan 20 yıl öncesini bir hatırlayacak olursak, buraya kötü kokudan kimse yanaşamazdı. Gazetelerde her gün 'Mogan'da balık ölümleri, kuş ölümleri' haberlerini görürdük. Kuşlar bile buraya uğramazdı.

Mogan'ın bu hali içimizi acıtıyordu ancak bizler şikayet değil icra makamındayız. Hemen çalışmalarımızı başlattık. Mogan Gölümüzden 71 milyon liralık ödenekle 3,2 milyon metreküp dip çamuru çıkardık. Ama yetmez dedik, ikinci etabı için 70 milyon lira ödenekle başlattığımız çalışmayı, inşallah 2022 yılına kadar bitireceğiz. Mogan Gölümüzden 3,3 milyon metreküp dip çamuru daha çıkaracağız. Çamurun önce suyunu süzmek daha sonra Gölbaşı arboretum ve botanik bahçemizdeki ağaçlarımız için, bitkilerimiz için kullandık, kullanıyoruz."

Çevreciliğin süreklilik arz ettiğini, bunu devam ettirmek adına Mogan Gölü'nün kıyı bandını ve çevre düzenlemesini yaptıklarını belirten Kurum, 8 ay içerisinde tüm Gölbaşı etrafında bisiklet yolu, yürüyüş yollarının olduğu projeyi Gölbaşı Çevre Koruma Alanı kapsamında yapacaklarını dile getirdi.

Kurum, çevre düzenleme projeleriyle 28 milyon lira maliyeti olan projede, gölün etrafına sıfır atık sistemini de kurduklarını belirterek, buraya pikniğe gelenlerin kullandıkları plastikleri, organik atıkları doğrudan ilgili atık kutularına atarak ayrıştırabileceklerini ifade etti.

Projenin ikinci etabında ise yaklaşık 20 kilometrelik bisiklet yolu koruma bandı ve bisiklet parkları, atölyeleri ve istasyonlarının olduğu alanı yapacaklarını belirten Kurum, bu etabı da gelecek sene bahar aylarında tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunacaklarını kaydetti.

Pedallar sağlıklı gelecek için çevrilecek, adımlar huzurla atılacak

Gölbaşı Mogan Gölü Kıyı Bandı Çevre Düzenlemesi ve Bisiklet Yolu Açılış Töreni'nde konuşmalarını gerçekleştiren İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük, İller Bankası’nın, yürütmüş olduğu alt ve üstyapı projeleri dışında da, ülkemizin en büyük mirası olan, doğayı ve tarihi korumayı kendine düstur edinmiş, bir kalkınma ve yatırım bankası olduğunun altını çizdi.

Doğa ve çevrenin, korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken alanlar olduğunu ifade eden Büyük,  İller Bankası olarak, yapmış oldukları çalışmalarla, tabiatın öne çıkan özelliklerinin, toplumun her kesiminin faydalanabileceği, konforlu alanlara dönüştürdüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Cumhurbaşkanlığı Eylem Planları kapsamında, kentsel gelişim adına 2019 yılında başladığımız, bisiklet yolu, yeşil yürüyüş yolu, gürültü bariyeri, ve çevre dostu sokak projeleri ile daha yaşanılabilir bir çevre oluşturma çalışmalarına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız öncülüğünde devam ediyoruz. Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler için, hayata geçirdiğimiz projelerden, Mogan Gölü Kıyı Bandı Çevre Düzenlemesi‘nin, 10 milyon Türk lirası maliyetli 1. Etabı tamamlanarak vatandaşımızın hizmetine sunulmuştur. 

Yaklaşık 2 kilometre uzunluğuna sahip bu etapta; 1800 metre bisiklet ve yürüyüş yolu, 1500 metre andezit yol, 13 bin metre kare yeşil alan, 230 adet ağaç dikimi, 3 adet balıkçı ve seyir iskeleleri, 5 adet bisiklet parkı, oturma bankları, 7/24 izlenebilen kamera sistemleri, mescit, çeşmeler, engelsiz çocuk oyun alanları,  fitnes alanı ve engelliler için şarj istasyonlarıyla, Başkent Ankaramız, herkesin huzurla gezeceği, prestijli bir rekreasyon alanına daha kavuştu.”

Gölün tamamını çevreleyecek olan, 15 milyon Türk lirasına mal olacak 2.Etabın; 21 km bisiklet yolu ve 31 adet bisiklet park alanıyla, peyzaj, rekreasyon ve çevre düzenleme işlerinin de, çalışmalarına başlayarak, 8 ay içerisinde tamamlayıp hizmete sunmayı planladıklarını belirten Büyük, 

“Engelsiz çocuk oyun alanları ile, her yavrumuz olması gerektiği gibi, eşit oyun alanına kavuşacak. Aynı zamanda, Gölbaşının yanında Başkentimiz için, dinlenme ve spor merkezi olarak hizmet verecektir. Gölbaşı’nın ve Mogan’ın, çehresini değiştireceğine inandığımız bu proje ile, pedallar sağlıklı gelecek için çevrilecek, adımlar huzurla atılacak.” dedi.