Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • MAHALLE TASARIMI FİKİR YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
MAHALLE TASARIMI FİKİR YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
20-09-2017
A

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Şehir 2023” çalışmaları kapsamında İlbank tarafından serbest, ulusal ve iki aşamalı olarak düzenlenen “Mahalle Tasarımı Fikir Yarışması” nda ödüller sahiplerini buldu. Yarışmada eşdeğer ödül almaya hak kazanan 3 proje sahibinin her birine 75.000 TL, mansiyon almaya hak kazanan 5 proje sahibinin her birine ise 15.000 TL para ödülü verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ödül töreninde yarışmaya katkı sunan jüri üyelerine ve projeleri ile destekte bulunan tüm yarışmacılara teşekkür ederek; jüri üyeleri ile danışman jüri üyeleri olan İlbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Refik Tuzcuoğlu ile İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük’e  teşekkür belgesi takdim etti.

Bakan Özhaseki ödül töreninde yaptığı konuşmada mahallelerin kimlik sahibi olması gerektiğinin önemini vurgularken, bunun için çalışmalara devam edilmesi gerektiği mesajını verdi. Özhaseki “Şehir ve mahalle deyince herkesin aklına çocukluğundaki mahalleler, o güzel hatıralar, o iz bırakan güzel anılar gelir. Herkesin zihninde o mahalle dokusunu keşke bir daha olsa da yaşasak gibi bir tat, bir lezzet bırakır. Mahalleler bizim huzur bulduğumuz yerler, güven duyduğumuz yerler ve her an gidip orada hayatından stresinden kurtulup dinlenmek için can atacağımız yerler diye bakıyorum. Mahalle aslında bir ailedir. Mahalle aslında akraba ilişkisi demektir, komşuluk ilişkisi demektir” diye konuştu.

1950’li yıllarda büyükşehirlere yaşanan göçün gecekondulaşmaya sebep olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Bomboş alanlara şehirler çizmiyoruz. Binlerce yıldır yaşayan şehirlerimiz var ve bunlar üzerine yanlış planlar çizildiği için, hatta planlar doğruysa bile sonradan biz bozup canına okuduğumuz için ortaya çıkacak manzara çok iç açıcı olmuyor. 1950’li yıllarda başlayan göçler, büyükşehirlerimizin etrafında ur gibi devasa gecekonduların oluşmasına sebebiyet verdi.” dedi.

“7.5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi lazım”

Özhaseki “Önümüzdeki deprem riskini bir fırsata dönüştürebiliriz. Kanun taslaklarımız hazır, inşallah Meclise getireceğiz. Onlar çıktığı zaman yeniden inşa faaliyetine başlayacağız. Bugün ülkemizde 20 milyon civarında yapı stoku var. 1999 sonrası yönetmeliklere göre yapılan yapıların büyük bir çoğunluğunu sağlam kabul ediyoruz. Öncesinde yapılan yapı stoku 15 milyon civarında. Bunların da en az yarısı risk taşıyor. 7,5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi ve dönüşmesi lazım. 5 yıl içinde dönüştürebildiğimiz veya hazırlık safhasında olup da önümüzdeki günlerde değiştireceğimiz yapı sayısı 1 milyon 100 bin civarında. Bu sayı bizi kesmiyor. İyi niyetlerle yola çıkan ortamda öyle engellerle karşılaşmışız ki, kanun yapıcının iyi niyetini delecek, onu zorda bırakacak o kadar formüller gelişmiş ki dışarıda, aradan geçen 5 sene zarfında yeniden dersimize çalışarak bunu tazeleme ihtiyacını hissettik. Hedefimizde şu var, eğer 7.5 milyon bina riskliyse, bağımsız birim diyelim, 15 yıl içinde baştan sona yenilememiz icap ediyor. 200 bin İstanbul’da, 300 bin Anadolu’da. Bunu yapabiliriz, gücümüz yeter, finans gücümüz yeterli tüm formüllerimizi hazırladık. Bir taraftan bunu yaparken ekonomik olarak 250 sektörün canlanacağını bilelim” şeklinde konuştu. Bakan Özhaseki, “Son 80-100 yıldır ortaya koyduğumuz bu yapıya arabesk medeniyeti diyebiliriz. Bizim yeniden Türkiye’nin yarısını yenilemeye çalıştığımız şu ortamda mimari dokuyu göz önünde bulundurup kendi medeniyet tasavvurumuzu inşa etmemiz lazım. Sağlıklı, akıllı, yeşil binalar yapabiliriz.” diye konuştu.

 İlbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Refik Tuzcuoğlu kimlikli şehirler konusuna dikkat çektiği konuşmasında “Büyüklerimiz aslında bizim önümüze bir hedef koyuyor. Bununla ilgili bürokrasinin de yapması gereken birçok çalışma var. İşte biz bu çerçevede Sayın Başbakanımızın, Sayın Bakanımızın göstermiş olduğu hedef doğrultusunda bir takım çalışmalar başlattık. Şehir 2023 projesi Sayın Bakanımızın olurlarıyla kurulan bu çalışmalardan biridir.  Sayın Bakanımızın önümüze koymuş olduğu yeni bir şehir içtihadının gerçekleştirilmesidir. Bugüne geldiğimizde mahalle tasarımı yarışması önümüze konulan hedefin arayışının sonucu olarak ortaya çıkmış bir projedir.” dedi. Tuzcuoğlu yarışmanın büyük bir ilgiyle karşılandığını ve 111 adet projenin katılım sağladığını belirterek, “Bu çok büyük bir rakam. Jüri heyetimiz hakikaten çok büyük bir mesai harcayarak çok büyük bir emek ortaya koydular. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu yarışmanın kararının alınmasında, önümüze böyle bir ufuk ve hedef konulmasında destek olan, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye, emeği ve gayretini esirgemeyen jüri heyetimize, raportör arkadaşlarımıza, 111 proje ile katkıda bulunan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan 2 Haziran Ortaokulu öğrencilerinin mahalle tasarımı maket çalışması ile katkı sağladıkları törende Bakan Özhaseki, öğrencilere teşekkür ederek hediye takdim etti.  

Tören sonunda ödül alan yarışmacılarla hatıra fotoğrafı çektiren Özhaseki, projelerin yer aldığı sergiyi gezdi. Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları, İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, İlbank Yönetim Kurulu Üyeleri ile bürokratlar katıldı.