Faaliyetler

İLLER BANKASI A.Ş. GENEL KURULU YAPILDI
02-04-2018
A

İller Bankası A.Ş. Olağan Genel Kurul Toplantısı 29 Mart'ta The Green Park Hotels&Resorts’ta gerçekleştirildi. Belediye Başkanları ile İl Özel İdare temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul'da İller Bankası A.Ş. 2017 Faaliyet Raporu delegelerin oylarıyla kabul edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan Genel Kurulda yaptığı konuşmada İlbank’ın belediyelere şehirlerin imarı ve ihyası konusunda yardımcı olan en önemli kurumlardan biri olduğunu vurgulayarak, şehirleşme hamlelerinde çok önemli misyonlar üstlendiğini belirtti.

Ceylan konuşmasında “İlbank yatırım ve finansman bankacılığı değil teknik elemanlarıyla proje geliştiren en önemli kurumdur. Bu mühendislik birikimi hiçbir kurumda yok. Kentsel dönüşüm alanından terör hadiselerinin onarımına kadar İlbank çok önemli bir sınav verdi. Ülkemiz adına genel müdürümüze teşekkür ediyorum.” dedi.

Belediyelerin İlbank’tan taleplerinin her geçen gün arttığını vurgulayan Ceylan, "Geçen yıl İller Bankamızın belediyeler ve özel idarelerimize sağlamış olduğu kredi tutarı 8 milyar lirayı geçmiştir. Bu yıl için ise bekleyen kredi talebi şu an itibarıyla 11 milyar lirayı aşmış durumdadır." ifadelerini kullandı. Ceylan,  İlbank’ın bu talebi karşılamak için fon birikimi ve yurt dışı kaynaklarını değerlendirdiğini belirtti. Ceylan “Kamu Haznedarlığı Tebliğinde değişiklik yapılarak, artık İller Bankamız da diğer kamu bankaları gibi kamu haznedarlığı görevini üstlenmiş bulunmakta. Dolayısıyla bundan sonra kamu kurum ve kuruluşlarımızın, yerel yönetimlerimizin kaynaklarını, finanslarını İller Bankası'nda da en iyi şekilde fonlama imkanı ortaya çıkmış bulunmakta. İller Bankası mademki yerel yönetimlerin, belediyelerin, özel idarelerimizin bankası, belediyelerimize ve özel idarelerimize düşen görev öncelikle bankamızı desteklemektir. Fazla fonlarınızı, kaynaklarınızı lütfen burada değerlendirin.” diye konuştu.

İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş konuşmasında belediyelerin bütçelerinin merkezi yönetimlere göre gelir yaratma konusunda daha kısıtlı olanaklara sahip olduklarını vurguladı. Demirtaş “İller Bankası olarak bunun farkındayız. Bu gerçeği çok iyi bildiğimizden, 2017 yılı boyunca hiçbir belediyemizi eli boş göndermedik. Bir temenninin de ötesinde en büyük gayretimiz yeni dönemde de beklentilerinize en kısa sürede cevap vermek, projelerinizi en sağlıklı şekilde desteklemek olacaktır. Bu mikrofondan bunun teminatını vermek istiyorum.” diye konuştu. Demirtaş, şehirlerdeki kentleşme sorununa dikkat çekerek nüfus artış hızına şehirlerin hazır olmadığını belirtti. Terör kaynaklı altyapı ve üstyapı tahribatıyla gelen sorunların ve deprem riski taşıyan kentlerin zemin koşulları açısından güvenli olmayan alanlarda kurulmuş olması konusuna değinen Demirtaş “Bu sorunların çözümü noktasında Bakanlığımızla birlikte belediyelerimizin her zaman yanında olduk. İlbank olarak kanalizasyon ve içme suyu, park bahçe çalışmaları, malzeme alımları işi için 11 milyon lira hibe aktardık. En kısa sürede el birliğiyle bu problemi de tarihe gömecek, bölgenin normalleşmesi için elimizden geleni ardımıza koymayacağız.” dedi. İller Bankasının yerel yönetimlere sağladığı hibelerle pek çok şehrin alt ve üstyapı sorunlarının kökten çözülmesine ortak olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Şehirlerin modern ve kimlikli bir görünüme kavuşması, yapısal standartlarının yükseltilmesi açısından büyük öneme sahip olan İller Bankası 2018 yılında da finansal, teknik ve proje desteklerini sürdürecektir. Tüm bu yatırımları yaparken çevreyi korumak bizim en önemli görevimizdi. Bakanlık olarak başlattığımız ‘Sıfır Atık’ projesiyle çevremizdeki atıkların geri dönüşümünü sağladık. Bu projeyi okul, kamu binaları ve belediyelerimizde de uygulamayı planlamaktayız. Sizlere hizmetleri ulaştırırken parti, etnik köken, yerel yönetimin büyüklüğü-küçüklüğü hiçbir ayrım yapmadık, yapmayacağız.” diye konuştu.

 İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük 2017 yılını önemli yatırımlarla geçirdiklerini vurguladığı konuşmasında 2018 yılını daha büyük projelerle, daha çok çalışarak, beklentilerin en iyi şekilde karşılanarak geçirmelerinin en büyük temennileri olduğunu belirtti. Büyük, 2017 yılını finansal açıdan olumlu göstergelerle kapattıklarına dikkat çekti. Genel Müdür Büyük “Gerçekleştireceğimiz yeni hamlelerle ülkemizin 2023 hedeflerinde öncü rol almak bizler için her zaman gurur vesilesi olacaktır. 2017 yılında aktif büyüklüğümüz %14 artış göstererek 24.98 milyar liraya yükseldi. Bankamız bu rakamlarla aktif büyüklük sıralamasında kalkınma ve yatırım bankaları arasındaki liderliğini sürdürmektedir. Ödenmiş sermayemiz 2017 yılı sonunda 13.12 milyar liraya yükselmiştir. Bu rakamlarla Bankamız ödenmiş sermaye tutarları sıralamasında da ilk sırada yer almaktadır. Yerel Yönetimlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda kentsel alt yapı ve üst yapı sektörlerinde 1.681 adet iş için toplam 8.6 milyar lira Bankamız tarafından kredi tahsis edilmiştir. Tahsis edilen bu tutardan 3,2 milyar lira harcanarak; içmesuyu, atıksu, üst yapı ve şehircilik sektörlerinde toplam 888 adet iş tamamlanarak yerel yönetimlerin hizmetine sunulmuştur. Genel Bütçe Vergi gelirlerinden, belediyelere ve il özel idarelerine toplam 30 milyar lira payın aktarımı İller Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir.” İfadelerini kullandı.

Genel Müdür Büyük, İller Bankasının Kamu Haznedarlığı Tebliğine eklenerek Belediyeler ve Özel İdarelerinden fon temini faaliyetlerine başladığına dikkat çekti. Büyük, “Yerel Yönetimlerimizin TL cinsinden paraları günlük, haftalık, aylık, üç aylık, yıllık veya kendilerince belirlenecek farklı bir süre boyunca Bankamızda oluşturulan ortaklık fonunda uygun koşullarda değerlendirmeye başlanmıştır. Yerel yönetimlerimiz, hem ellerindeki mali kaynaklarını değerlendirme hem de aylık gönderdiğimiz yasal paylarından diledikleri tutarı Bankamız fon hesabında değerleme imkânına sahip oldular. Bankamızda değerlenen ortaklık fonlarından elde edilecek getiri tutarı en az diğer kamu bankaları kadar olmaktadır. Bankamızın fon değerlemesinde sağladığı en önemli avantajı; piyasaya göre düşük faizli, uzun vadeli, en uygun koşullarla sağladığımız finansman hacmini genişletilebilmesidir. Dolayısı ile belediyelerimiz ve özel idareler Bankamıza ne kadar çok fon yatırırlarsa aynı oranda yerel yönetimlerin talepleri uygun kredi koşullarında karşılanabilecektir. Bankamız nezdinde yapılacak işlemlerde yerel yönetimlerin, ortağımız olması nedeni ile EFT işlemlerinden masraf alınmamaktadır ve muhabir bankaya ihtiyaç duymadan işlemleri gerçekleşmektedir. Hem ortağımız hem de müşterilerimiz olan yerel yönetimler Bankamız nezdinde oluşturacakları fon hesapları sayesinde hem bize olan güvenlerini göstermekte olacaklar hem de yatırılan fonlar nispetinde Bankamızdaki kredibilitelerini artıracaklardır.” diye konuştu.

Bağımsız Denetimden geçmiş 2017 yılı bilanço, kar ve zarar hesapları ile Kar Dağıtım tablosu okunup müzakere edildikten sonra Faaliyet Raporu oybirliği ile onandı.