Faaliyetler

İLBANK'TAN KONYA VE KARAMAN'A TARIMSAL DEPOLAMA DESTEĞİ
22-01-2025
A

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankası Genel Müdürlüğü desteğiyle kurulan Konya Seydişehir Soğuk Hava ve Kurutma Tesisi ile Karaman Ayrancı Soğuk Hava Deposu, tarımsal ürünlerin verimliliğini artırarak hasat sonrası kayıpları en aza indiriyor. Modern teknolojilerle donatılan bu tesisler, mevsimsel ürünlerin işlenmesinden saklanmasına kadar geçen süreçte yerli üreticilere önemli avantajlar sağlıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankası Genel Müdürlüğü,  yerli üreticiyi destekleyen projelere katkı sağlıyor.

İLBANK'ın desteğiyle kurulan Konya Seydişehir Soğuk Hava ve Kurutma Tesisi ile Karaman Ayrancı Soğuk Hava Deposu, yerli üreticiler tarafından büyük bir özveriyle üretilen tarımsal ürünlerin verimliliğini artırarak hasat sonrası kayıpları en aza indiriyor.

Konya Seydişehir’de üretilen ürünler artık daha iyi şartlarda saklanıyor

Türkiye'nin önde gelen tarım merkezlerinden biri olan Konya Seydişehir'de, 7 bin 460 metrekarelik Soğuk Hava ve Kurutma Tesisi yerli üreticilerden tarafından kullanılıyor. 2 bin 500 ton kapasiteye sahip olmasının yanı sıra 66 bin kişiye hizmet sunan Seydişehir Soğuk Hava ve Kurutma Tesisi, özel izolasyonlu odaları ve endüstriyel kontrol sistemleriyle, bölgeye özgü meyve, peynir, yoğurt ve reçel gibi ürünleri hem tazeliklerini hem de besin değerlerini koruyarak ideal koşullarda uzun süre saklıyor. Bölgenin zengin ürün çeşitliliğini destekleyen bu modern tesis, ürünlerin piyasa değerini artırırken çiftçilerin gelirlerine de olumlu katkı sağlıyor.

Proje kapsamında, tesisin bünyesine 11 ticari dükkân ile birlikte 800 kilovolt amper  (kVA) gücünde bir monoblok trafo binası da eklendi.

Karaman Ayrancı Soğuk Hava Deposu, 2 bin tonluk kapasitesiyle hizmet veriyor

Tarım odaklı projelerden biri olan, 2 bin ton kapasiteli Ayrancı Soğuk Hava Deposu; bin 500 ton meyve, 500 ton peynir ve diğer hayvansal ürünlerin muhafaza edildiği alanlardan meydana geliyor. Toplamda bin 350 metrekare kapalı alana sahip tesiste, bölgeye özgü aralarında coğrafi işaretli ürünlerin de bulunduğu obruk peyniri, yoğurt, Tokaloğlu kayısısı ve beyaz kiraz gibi ürünler saklanarak pazara sunuluyor. Yerel üreticilerin ürün verimliliğini artırmak ve hasat sonrası oluşan kayıpları en aza indirmek amacıyla geliştirilen proje kapsamında 80 ton kapasiteli tır ve kamyon kantarı da kuruldu. Karaman’ın en büyük soğuk hava deposu olarak faaliyet gösteren tesis, çiftçilerle gıda üreticilerinin memnuniyetini sağlarken, aynı zamanda gıda güvenliğini yükselterek bölge ekonomisinin güçlenmesine önemli bir katkıda bulunuyor.