Faaliyetler

İLBANK OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
07-07-2017
A

İlbank Olağan Genel Kurul Toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla 6 Temmuz’da İlbank Macunköy Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Belediye Başkanları ile İl Özel İdare temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul'da İlbank 2016 faaliyet raporu oy birliği ile onandı.

Açılışta konuşma yapan Bakan Özhaseki İller Bankası’nın Türkiye için önemine değindi. Bankanın köklü bir tarihe sahip olduğuna vurgu yapan Özhaseki “İller Bankası, Türkiye’nin yeniden planlanmasında, inşa ve ihya edilmesinde çok önemli görevler üstlenmiştir. Türkiye çapında 4 binden fazla projeyi de finanse etmeye devam ediyoruz. Kendi içimizde yaptığımız toplantılarda, su, kanal, atık su arıtma gibi önemli hizmetler ile yol ve kaldırım yapımı gibi projeler varsa insanların her an kullandıkları bu projeler için kaynak kullandıralım diyoruz. Mümkünse belediye sarayı, kültür merkezi gibi üstyapılar ikinci planda kalsın. Kültür yatırımlarına karşı olmak gibi bir görüşümüz kesinlikle yok ancak önceliğimiz temiz sudadır. Suların temizlenmesi ve her gün kullanılan yollar bizim birinci önceliğimizdir. Belediyelerimiz diğer hizmetleri de yapsınlar ancak başka kaynakları kullanarak. Kaynak kullanırken bu paraların bir gün tekrar ödeneceğini düşünerek hareket etmeliyiz” diye konuştu.

Özhaseki, İller Bankasının özel idareleri de içine alarak görev alanını genişlettiği vurgusunu yaptığı konuşmasında “İller Bankasının kaynaklarını, bir taraftan 2023'e kadar bütün su, kanal vesaire arıtma tesisi işlerinde kullanacağız ama bir taraftan da kentsel dönüşüme doğru yönlendireceğiz." dedi. 

Terörle mücadelenin devam ettirildiğini anımsatan Özhaseki, Güneydoğu'da terör nedeniyle yıkılan yerlerin yeniden inşasına için çalışmaların devam ettiğini belirtti. İller Bankasının bölgede üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini ifade eden Özhaseki, "25 bine yakın ev yapılıyor orada mesela, bütün bölge ayağa kaldırılıyor. Yüzde 80-90 vatandaşlarla da anlaşmış gibiyiz neredeyse. Onların da gönlünü ediyoruz." diye konuştu
 

Türkiye'de 1999'a kadar yapılan binaların hepsinin risk taşıdığına dikkati çeken Özhaseki, "1999'dan sonraki yeni yönetmeliğe göre yapılan binalar biraz daha sağlam gözüküyor. Öncesindeki binaların yenilenmeye ihtiyacı var. İller Bankasının bu konuda çalışmaları, gayretleri var. Bu gayretler içerisinde gerek banka kaynaklarını kullanmak gerekse Kalkınma Bankasından, gerekse Dünya Bankasından, Avrupa Kalkınma Bankasından alabileceği kredileri de kullandırma hususunda onları da bu kentsel dönüşümde kullanmak gibi bir niyetimiz var." ifadesini kullandı Belediye başkanlarına, bölgesindeki milletvekillerini arayarak, "bankanın hibelerinden istifade etmeye kalkmaması" uyarısında bulunan Özhaseki, o hibelerin de kentsel dönüşümde kullanılacağını aktardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş konuşmasında İlbank’ın yerel yönetimler için çok önemli bir kurum olduğunu ifade etti. Demirtaş “Kuruluşundan bugüne ülkemiz kalkınmasında en önemli altyapı ve üstyapı çalışmalarına imza atan bankamız sizlerin desteğiyle çalışmalarını azim ve kararlılıkla sürdürecektir. İller Bankası gelecekte de kendisine yüklenen tarihi misyonu yerine getirmek için bilgi birikimi ve tecrübesiyle yerel yönetimlerin en büyük destekçisi olmaya devam edecektir.” diye konuştu. Dünyanın öne gelen finans kurumlarıyla işbirliği içerisinde olduklarını ifade eden Demirtaş, ucuz vadeli kredilerle yerel yönetimlere kaynak aktarmaya devam edeceklerini dile getirdi. Demirtaş “Bu açılımların etkisiyle yerel yönetimlerimize sağlanan yeni kaynaklarla birlikte aslında ülkemizin medeniyet projesini yeniden şekillendiren hükümetimizin halka hizmet sürecinde önemli bir köprü görevi yaptığımızın bilincindeyiz. Bu doğrultuda, bundan sonra gerçekleştireceğimiz çalışmalarımızı da bu bilinç ve şuurla sürdürme kararlılığında olduğumuzun altını bir kez daha çizmek istiyorum.” dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte önemli projeler gerçekleştirdiklerine dile getiren Demirtaş “Belediyelerimiz için ilk kez kentsel dönüşüm çalışmaları için kredi desteği sağlayacağız. Belediyelerimizin bankalardaki faizlerin yüksek olmasından dolayı yaşadığı problemlerin farkındayız. Türkiye’nin her bölgesinde depreme dayanıklı yapıların biran önce temin edilmesi için belediyeleri finanse etmek üzere bir çalışma başlattık. Amacımız, düşük faizli yani neredeyse sıfır faizli olacak şekilde uzun vadeli borçlanmalar yaparak, İller Bankası üzerinden kredi temini ile belediyeleri kentsel dönüşüm alanlarının yenilenmesiyle ilgili daha aktif hale getirmektir. Uluslararası finans kuruluşlarında belediyelere kredi kullandırılması, bu kredilerin faizinin Bankamızca üstlenilmesi ve 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli olması koşuluyla yerel yönetimlerimize destek olmak için, hazırlık çalışmalarına Sayın Bakanımızın talimatıyla başlamış bulunmaktayız.” diye konuştu.

İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, Genel Kurulda yaptığı konuşmasında, İller Bankasının Türkiye’nin büyümesinde, öncü ve tarihi bir misyona sahip olduğuna değinerek Bankanın 84 yıllık birikimiyle dünyada örneği olmayan bir kuruluş olduğunu ifade etti. 2016 yılının finansal verilerine değinen Büyük “11,7 Milyar TL’ye ulaşmış ödenmiş sermayemiz ile bankacılık sektöründe 1. sırada, 14,1 Milyar TL’ye ulaşmış özkaynaklarımız ile kalkınma ve yatırım bankaları içinde 1. sırada, bankacılık sektöründe ise 8. sırada, 21,8 Milyar TL’ye ulaşmış aktif büyüklüğümüz ile kalkınma ve yatırım bankaları arasında 3. sırada yer aldık. Amacımız bu finansal gücümüzü, ortaklarımız olan yerel yönetimlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara destek olmak için kullanmaktır.” dedi.

Yerel yönetimlere verilen hizmet kalitesinin artırmak hedefi doğrultusunda çalıştıklarını dile getiren Büyük “Yurt sathında yaygın bölge ağı ve güçlü finansal yapımızla, bundan sonra da yerel yönetimlerimizin en büyük destekçisi olarak ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getireceğiz.” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı tarafından İlbank Yönetim Kurulunda görev alması için İl Özel İdare temsilcilerinden ve Belediye Başkanlarından gösterilen iki aday arasından seçim yapıldı. Gizli oy, açık sayım şeklinde yapılan oylama sonrası Rize İl Özel İdare temsilcisi Mehmet Yerebakan ile Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu’nun İller Bankası Yönetim Kurulu görevlerine devam etmesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Bağımsız Denetimden geçmiş 2016 yılı bilanço, kar ve zarar hesapları ile Kar Dağıtım tablosu okunup müzakere edildikten sonra Faaliyet Raporu oybirliği ile onandı.

Toplantıda söz alan belediye başkanları ve il özel idaresi temsilcileri de Bankanın, kredi kullandırma ve proje geliştirmede yerel yönetimler için çok önemli bir kurum olduğunu ve yapılan desteklerin gelişerek devam etmesi gerektiğini vurguladılar.