Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • İLBANK ELİYLE 2023 YILINDA YEREL YÖNETİMLERE 27.4 MİLYAR LİRA DESTEK
İLBANK ELİYLE 2023 YILINDA YEREL YÖNETİMLERE 27.4 MİLYAR LİRA DESTEK
29-01-2024
A

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ: “ŞEHİRLERİMİZİN ALTYAPISINI İLBANK ELİYLE YENİLEYEREK GÜÇLENDİRİYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu İller Bankası (İLBANK), il özel idarelerinin ve belediyelerin finansman ihtiyacını karşılayarak,  önemli ölçüde destek sunuyor. Bu kapsamda İLBANK, 2023 yılında toplam 27.4 milyar TL finansmanla yerel yönetimlere destek sağladı.

Şehirlerin altyapısını İLBANK eliyle yenileyerek güçlendirdiklerini belirten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Geleneksel içme suyu ve kanalizasyon gibi altyapı yatırımları ile sınırlı kalmayıp, yeni nesil iklim değişikliğiyle mücadele ve çevre projelerini de hayata geçiriyoruz. Özellikle afetlerde zarar görmüş olan altyapı sistemlerini de bir an önce yenilemek için büyük bir gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
 

FİNANSMAN DESTEĞİNDE ASLAN PAYI ALTYAPININ

İLBANK, içme suyu, kanalizasyon, katı atık ve arıtma faaliyetlerini içeren altyapı yatırımları için sunduğu kredilerin yanı sıra banka, Bakanlık hibeleri ile uluslararası kaynaklardan elde ettiği fonlarla birlikte toplamda 16,279 milyar TL finansmanı yerel yönetimlere aktardı. Yol, kaldırım ve kavşak çalışmaları için de yerel yönetimlere yaklaşık 4,892 milyar TL finansman desteği sağlayan İLBANK’ın, sadece altyapılar için sağlamış olduğu toplam finansman desteği 21 milyar TL’yi aştı.

İLBANK, park, meydan, sosyal tesis, bina, kentsel dönüşüm ve çevre düzenleme çalışmalarını içine alan üstyapı çalışmaları için de yerel yönetimlere toplam 3,058 milyar TL destek sundu.


TÜRKİYE’DEKİ RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARININ YAYGINLAŞMASINA KATKI SAĞLANDI

İLBANK; yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu iş makinesi, araç-gereç ve malzeme alımları için toplam 1,591 milyar TL’yi yerel yönetimlere aktarırken; yenilenebilir enerji alanında sunduğu 259 milyon TL’lik destekle, Türkiye’deki rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarının yaygınlaşmasına katkı sağladı. Tüm bu desteklerin yanı sıra İLBANK; yerel yönetimlerin imar, harita, altyapı etüt projeleri, içme suyu sondaj ve proje çalışmaları için 208 milyon TL katkı sağladı.

Akıllı şehir uygulamalarını hızlandıracak finansmanı da yerel yönetimlere sunan İLBANK; nakit kredi desteklerini de barındıran 1,128 milyar TL’lik diğer kalemlerle beraber 27,4 milyar TL finansmanla yerel yönetimlere destek sağladı.
 

İÇME SUYUNDAN ÇEVRE DÜZENLEMESİNE KADAR BİRÇOK ALANDA KREDİ SEÇENEĞİ SUNULUYOR

İLBANK; içme suyu, kanalizasyon, atık, arıtma, yol, çevre düzenlemesi, hizmet binası, araç-gereç, malzeme ve kamulaştırma gibi 10’u aşkın kalemdeki iş türü için yerel yönetimlere kredi imkânı sunuyor. Ayrıca İLBANK, afetten zarar gören 15 şehirde de içme suyundan kanalizasyona, imardan çevre çalışmalarına kadar birçok alanda da çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.