Faaliyetler

İLBANK, DÜNYA BANKASI İLE BİR ARAYA GELDİ
04-04-2019
A

İlbank ve Dünya Bankası, kredi ve hibelerin değerlendirildiği bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, Sürdürülebilir Şehirler Projesi kapsamında İlbank’ın, Dünya Bankası ile birlikte yürütmekte olduğu çalışmalar ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldı.

Toplantıda İlbank’ın, Dünya Bankası ile birlikte gerçekleştirmekte olduğu Sürdürülebilir Şehirler Projesi (SŞP) ve Avrupa Komisyonu Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında birlikte gerçekleştirilecek projeler hakkında görüşme gerçekleştirildi.

Dünya Bankasının daveti üzerine organize edilen toplantıya; İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, İlbank Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir ve İlbank Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Şevket Altuğ Taşdemir ile Dünya Bankası Avrupa ve Merkez Asya Bölgesi, Strateji ve Operasyonlardan Sorumlu Direktörü ve Ülke Direktör Vekili Mariam Sherman, Dünya Bankası Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Programı Başkanı Tamara Sulhkhia, Dünya Bankası Avrupa ve Merkez Asya Bölgesi’nden Sorumlu Kıdemli Şehir Plancısı ve SŞP Ülke Koordinatörü Joanna Mclean Masic ve Dünya Bankası SŞP Sorumlusu, Kentsel Kalkınma Uzmanı Ahmet Kindap katıldı.

İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, mevcut durumda gerçekleştirilmekte olan altyapı projelerinin yanı sıra, ilerleyen dönemlerde daha kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesiyle üstyapı projelerinin de Dünya Bankası ile birlikte gerçekleştirilmesinin önemine değindi. Büyük, “İmzalanacak Sürdürülebilir Şehirler Projesi – 2 Ek Finansman Anlaşması ile; su, atıksu ve katı atık gibi altyapı sektörlerinin yanı sıra kent içi ulaşım, asfalt yol gibi üstyapı sektörleri ile yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, sosyal hizmetler gibi sektörlere de finansman sağlanabilecek.” dedi. Dünya Bankası ile birlikte Afet ve Risk Yönetimi hususunda teknik düzeyde çalışmalara başlanıldığı, seçilecek iki pilot il için detaylı teknik çalışmaların yürütüleceği bilgisini paylaşan Büyük, benzer şekilde, Kentsel Dönüşüm projelerinin de finansmanının sağlanabileceği finansman modelleri üzerinde birlikte çalışılabileceğini ifade etti.

Dünya Bankası Avrupa ve Merkez Asya Bölgesi, Strateji ve Operasyonlardan Sorumlu Direktörü ve Ülke Direktör Vekili Mariam Sherman, bu çerçevede yaşanacak her türlü gecikme veya sorunda Dünya Bankası koordinatörlerinin bilgilendirileceği ve İlbank’a her türlü desteğin verileceğini belirtti.

Toplantıda, FRIT kapsamında, Avrupa Komisyonu’na sunulacak ve İlbank ile Dünya Bankası tarafından ortaklaşa yürütülecek proje havuzu üzerine de değerlendirmeler yapıldı. Başvuru sürecinin, 2006 yılından günümüze kadar olan süreçte, İlbank ve Dünya Bankasının kurmuş olduğu yakın iş birliği ve özverili çalışmalarıyla en etkin şekilde yönetildiği ve bu durumdan duyulan memnuniyet ifade edildi.