Faaliyetler

İLBANK CBS FUARINDA
01-12-2017
A

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu İlbank, Bakanlığın ev sahipliğinde "Bilgi Toplumunun Yaşam Alanı: Akıllı Şehirler" temasıyla düzenlenen "Dünya CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) Günü" fuar etkinliğinde stant açtı.

Ankara ATO Congressium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen etkinliğe Milletvekilleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından yerli ve yabancı yöneticiler ile akademisyen, uzman ve teknik personel katıldı. 

Yerel yönetimler ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının coğrafi bilgi teknolojilerini daha efektif kullanması amacıyla düzenlenen sempozyumda, Akıllı Şehirler İçin CBS Destekli Uygulamalar, Sürdürülebilirlik ve Akıllı Şehirler, Dünyadan ve Türkiye’den İlham Veren Uygulamalar, Akıllı Şehirler İçin Sensör Ağları ve İletişim Altyapısı, Akıllı Şehirlerde Ulaşım ve Enerji Çözümleri, Akıllı Şehirler İçin Yenilikçi Kurumsal Altyapı ve Hizmet Uygulamaları ile ilgili konularda son gelişmelerin yer aldığı teknik-bilimsel oturum, panel ve özel sunumlar ile tüm katılımcıların bilgilendirilmesi sağlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Bakanlık Müsteşarı Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Fatma Varank, Mehmet Emin Birpınar,   İlbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, İlbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu ve İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük İlbank standını ziyaret ederek yapılan son çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Bakan Mehmet Özhaseki sempozyumda yaptığı konuşmada, değişim ve teknoloji rüzgarının getirdiği fırsatların şehirlerde yoğunlaşmasının şehir yaşamını her zamankinden daha cazip kıldığını belirterek, “Şehirlere olan ilginin artması nüfus yoğunluğuna bağlı olarak birçok üst yapı ve alt yapı problemlerini de beraberinde getiriyor. Sürdürülebilir şehirleşme için stratejik kaynak planlaması ve talep yönetimi adeta bir zorunluluktur. Bu noktada sayıları her geçen gün artan akıllı şehir teknolojileri kaynak yönetimi ve kentsel altyapı problemleri, sorunlarının çözümü için kıymetli araçlar sunmakta, kamu hizmetlerinin artmasına da yardımcı olmaktadır" diye konuştu.

 

Akıllı şehirlerin bilgi toplumunun yaşam alanı olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Bakan Özhaseki, şüphesiz gelecek nesillerin şehirlerinin de akıllı şehir olacağını belirtti. Kaynakları dengeli kullanan, çevre dostu ve sunduğu teknolojiler ile insan hayatını kolaylaştıran şehirlerin akıllı şehir olduğunu aktaran Özhaseki, "Bugün dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülke mevcut şehirlerin nasıl akıllı şehirlere dönüştürebilecekleri konusunda düşünmektedir. Akıllı şehir stratejimizi milli bir yaklaşım ile hazırlamalıyız. Bazı belediyelerimiz akıllı şehir uygulamalarını bölgelerinde hemen hayata geçirmiş durumdalar. O belediyelerimizi tebrik ediyoruz. Akıllı şehir uygulaması konusunda treni çok kaçırmış değiliz" dedi.

 

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bu riskin fırsata dönüştürülebileceğini ifade eden Bakan Özhaseki “Yaptığımız hesaplamalara göre 7.5 milyon civarında bağımsız birimin dönüşmesi, yenilenmesi gerekiyor. Aslında hazırlıklarımızı yaptık. Önümüzdeki günlerde kanun olarak inşallah gelecek. Orada biz gelecek yıldan itibaren pilot yıl ilan edip, yılda 500 bin civarında Türkiye'deki bağımsız birimi değiştirip yenileyeceğiz. İşte bunu bir fırsata dönüştürmeliyiz. Şehirlerde yüksek yapılardan şikayet ederiz, komşuluk ilişkisinin kalmadığından şikayet ederiz. Bütün bunları giderebileceğimiz bir ortam önümüzde duruyor. Akıllı şehirler inşa edebiliriz. Kendi kendine yeten şehirler inşa edebiliriz. Mahalle konseptinde bunları çözebiliriz." diye konuştu.