Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • İLBANK 2020 YILI OLAĞAN GENEL KURULU BAKAN MURAT KURUM'UN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İLBANK 2020 YILI OLAĞAN GENEL KURULU BAKAN MURAT KURUM'UN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
29-03-2021
A

İlbank 2020 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük’ün hazır bulunduğu, Belediye Başkanları ile İl Özel İdare temsilcilerinin telekonferans bağlantısıyla katılım sağladığı Genel Kurul'da İlbank 2020 faaliyet raporu oy birliği ile onandı.

Genel Kurul toplantısında konuşma yapan Bakan Kurum “İller Bankamız Mogan Gölü’nün çevre düzenlemesinden Ayder Yaylası’nın altyapısına, İstanbul Finans Merkezi’nin çevre düzenlemesinden Konya’dan Kütahya’ya, Rize’den Zonguldak’a kadar pek çok sokak sağlıklaştırması ile yürüyüş ve bisiklet yolları yapıyor. Yine doğal afetlerde afetzede vatandaşlarımıza yardım ediyor, diğer taraftan da belediyelerimizin yanında yer alarak kentsel dönüşüm için, deprem dönüşümü için finansal destek sağlıyor.  Ben birbirinden değerli tüm bu hizmetlere imza atan; yaklaşık bir asırdır, şehirlerimize hizmet eden, adeta bir bayındırlık devrimi gerçekleştiren İller Bankası ailesine can-ı gönülden şükranlarımı sunuyorum.“ ifadelerini kullandı.

İller Bankası bugün bedeli 8,5 milyar lira olan 700’e yakın projeyi 81 ilin tamamında sahada sürdürmektedir.

Bakan Kurum “Bugün İller Bankamız tam 88 yaşında. Ülkemizin en köklü kurumlarının başında gelen Bankamız, kurulduğu günden bu yana güçlü ekibiyle yerel yönetimlerimize, mali destek ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam etmektedir. İller Bankası, kendi öz kaynaklarıyla 2003 yılından bugüne kadar 100 bin projeyi bitirmiş ve 84 milyar liralık yatırım yapmış bir kurumdur. Sadece geçtiğimiz yıl 6,5 milyar lira yatırım yapan Bankamız, bugün bedeli 8,5 milyar lira olan 700’e yakın projeyi 81 ilin tamamında sahada sürdürmektedir.” dedi.

2,5 yıllık süre zarfında; 80 vilayete yaklaşık 300 ziyaret gerçekleştirdiklerine değinen Bakan Kurum; ”Tüm ekibimizle, İller Bankamızla sizlerin, yerel yönetimlerimizin yanında olduk. Sizlerle hem şehirlerinizde hem de başkentimizde sık sık bir araya geldik. Şehirlerimiz için başlattığımız bütün projeleri, siz belediye başkanlarımızla istişare ederek, hep birlikte başlattık. Milletimizin sağlığı, güvenliği ve huzuru için gerçekleştirdiğimiz bu projelerin başında, kentsel dönüşüm geliyor, deprem dönüşümü geliyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “bedeli ne olursa olsun yapacağız” sözleriyle, 2012 yılında başlattığı dönüşüm çalışmalarımız kapsamında; bugüne kadar, 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamladık.

Bugün de; “Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm” hedefiyle; dönüşüm çalışmalarını sürdürüyoruz. Elazığ ve Malatya’mızda 26 bin, İzmir’imizde 5 bin konutun çalışmalarına süratle devam ediyoruz. " şeklinde konuştu.

Başkan Ertan Yetim: Hem Türkiye ekonomisine hem de toplumsal ve doğal hayata katkı sağlayan projeleri hizmet odaklı yönetim anlayışımızla destekliyoruz

İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada “Bankamızın 88 yıllık hizmet tarihimize baktığımızda, bugüne kadar ülkemizin her köşesinde, taşında, toprağında sayısız emeğimiz mevcuttur. Bankamızın temel varlık nedeninin, yarınları inşa etmek olduğuna dair inancımızı koruyarak geleceğe ilerliyoruz. Yetkin insan kaynağımız ile paydaşlarımızla geliştirdiğimiz yatırımlarımız ve güçlü mali yapımız, ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi bize fazlasıyla sunmaya devam etmektedir. Hem Türkiye ekonomisine hem de toplumsal ve doğal hayata katkı sağlayan projeleri hizmet odaklı yönetim anlayışımızla destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Yetim; Bankanın sağlamış olduğu uygun kredi ve hibelerle pek çok şehrin altyapı ve çevre sorunlarının çözüldüğünü belirterek “İller Bankamız hizmet alanlarını genişleterek ihtiyaç duyulan alanlarda, içme suyundan bisiklet yoluna, sokak sağlıklaştırma çalışmalarından yeni sanayi alanlarının kurulmasına, yenilenebilir enerji yatırımlarından atık su arıtmaya kadar birçok proje ile yerel yönetimlerimizin yanında yer almaktadır. Her bir şehrimizi dünya şehirleri ile kendi alanında yarışacak marka şehirler haline getirmek, modern ve kimlikli bir görünüme kavuşturmak için çalışıyoruz, üretiyoruz.” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Büyük: Yerel Yönetimlerin 1350 adet projesi için özkaynaklarımızdan 6 milyar lira finansman temin ettik.

Genel Kurul Toplantısında konuşma yapan İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük “2020 yılını gerek yurt içi gerekse yurt dışı kaynaklarını kullanarak yerel yönetimlerimize destek olma ve kentsel altyapı, üstyapı, şehircilik sektörlerinde önemli yatırımları hayata geçirme açısından oldukça verimli geçirdik. Bugün itibarı ile Bankamız; 30 milyar lira nominal sermayesi,  19 milyar lira ödenmiş sermayesi  24 milyar lira özkaynağı ve 47 milyar lira aktif büyüklüğü ile ülkemizin en önemli kalkınma ve yatırım Bankası olarak yerel yönetimlerimizin yanında yer almaya devam ediyor. ” diye konuştu.

2020 yılında yerel yönetimlerin altyapı, üstyapı ve şehircilik sektörlerindeki 1350 adet proje için Banka özkaynaklarından 6 milyar lira finansman temin ettiklerini belirten Genel Müdür Büyük, “Pandeminin başlangıcından bu yana personel ve cari giderlerini karşılamakta güçlük çeken yerel yönetimlerimize toplamda 1,3 milyar lira finansman sağladık. Ayrıca yerel yönetimlerimize 256 adet teminat mektubu düzenleyerek ihtiyaç duydukları 2,8 milyar lira tutarındaki finansmana erişmelerine yardımcı olduk. Bugün itibariyle yerel yönetimlerimizin 399 adet projesi için sağladığımız dış finansman ile kredi portföyümüzü 27 milyar Liranın üzerine çıkarttık. 2020 yılında özkaynaklarımız ve uluslararası kaynaklardan temin ettiğimiz finansman ile toplam maliyeti yaklaşık 2.2 milyar lira olan 795 projeyi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk.  9 milyar lira tutarındaki 697 adet projemizde de çalışmalarımız devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Doğal afetler sonrası Bankanın yaptığı destekler konusunda açıklama yapan Genel Müdür Büyük, “Ülkemizin yaşadığı depremlerde; ana çözüm ortağı olduğu altyapı tesislerindeki hasar tespiti ve hasarların ivedilikle giderilmesi çalışmalarını yürütüyor, Bakanlığımız tarafından yapılan üstyapı hasar tespit çalışmalarına da destek veriyoruz. Ülkemizde yaşanan geçmiş doğal afetlerde olduğu gibi, son bir yıl içerisinde meydana gelen Elazığ ve İzmir depreminde, Giresun’da yaşanan sel felaketinde de hasar gören alt ve üstyapı tesislerinde meydana gelen zararların yeniden inşa edilmesi için İller Bankası olarak gereken teknik ve mali destek sağladık.” şeklinde konuştu.

Bağımsız Denetimden geçmiş 2020 yılı bilanço, kar ve zarar hesapları ile Kar Dağıtım tablosu okunup müzakere edildikten sonra Faaliyet Raporu oybirliği ile onandı.

Toplantıda söz alan belediye başkanları ve il özel idaresi temsilcileri, İller Bankası Yönetim Kurulu, Genel Müdürü ve ekibinin gayretli, iyi niyetli ve ayrım gözetmeden yapmış olduğu gayretli çalışmalardan dolayı takdirlerini sundular.