Faaliyetler

İLBANK 2019 YILI OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
10-07-2020
A

İlbank Olağan Genel Kurul Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcıları Fatma Varank ve Mücahit Demirtaş, İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, Belediye Başkanları ile İl Özel İdare temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul'da, İlbank 2019 faaliyet raporu oy birliği ile onandı.

Genel Kurul Toplantısında konuşma yapan Bakan Kurum “Kurulduğu günden bu yana; ülkemizin tüm bayındırlık hizmetlerinde en aktif şekilde yer almış, Türkiye’nin dört bir köşesine hizmet götürmüş, eser bırakmış bir kurumun Genel Kurul’unu gerçekleştiriyoruz. 35 milyar lira aktif büyüklüğü ile İller Bankamız, yerel yönetimlerimizin adeta lokomotifidir. Sağladığı finansal kaynaklarla, belediyelerimizin altyapı yatırımlarına destek veren Türkiye’nin en büyük, kalkınma ve yatırım bankasıdır. Ülkemiz son 18 yılda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, eğitimden sağlığa, ticaretten sanata, ekonomiden ulaşıma, çevre ve şehircilik gibi pek çok alana dair devrim niteliğinde projeleri hayata geçirmiş bir ülkedir. Türkiye, siz kıymetli belediye başkanlarımızın emekleriyle, gayretleriyle, projeleriyle 18 yıl öncesinden çok daha güçlü bir ülke olmuştur. “ diye konuştu.

Bakan Kurum “Tüm illerimizin, ilçelerimizin; 50 yılını, 100 yılını birlikte planlıyor, projelendiriyoruz. Cennet vatanımızın birbirinden güzel her bir şehrini 2023’e, 2053’e, 2071’e hazırlıyoruz.” dedi.

Ekolojik koridorların en önemli ulaşım ağının bisiklet ve yeşil yürüyüş yolları olacağına da dikkati çeken Kurum, "Son 2 yılda 1242 kilometre bisiklet yolu, 108 kilometre yeşil yürüyüş yolunun yapımını hamdolsun tamamladık. İnşallah 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 bin metrekare gürültü bariyerimizi tamamlayacak, belediyelerimizin yönetimine, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız." şeklinde konuştu.

Konuşmasında İller Bankası çalışanlarına teşekkür eden Kurum “İller Bankamız, atıksudan katı atık programına, altyapı yatırımlarından yenilenebilir enerji projelerine; yeni sanayi alanlarının kurulmasından sokak sağlıklaştırma, bisiklet yollarına kadar onlarca alanda başarılara imza attı, atmaya da devam edecek. 81 ilimizde gittiğimiz her ziyaretimizde İller Bankamız, şehrimizin ilçemizin vatandaşımızın yanında oldu. Olması gereken her türlü desteği vermeye gayret gösterdi. Bu anlamda Bankamızın Yönetim Kurulu Başkanına, Genel Müdürümüze ve tüm İller Bankası ailesine can-ı gönülden teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

GENEL MÜDÜR BÜYÜK: DIŞ KREDİ PORTFÖYÜMÜZÜ 3 MİLYAR AVRONUN ÜZERİNE ÇIKARTTIK

Genel Kurul Toplantısında konuşma yapan İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük “Tarihimizin köklü ve güçlü kurumlarından biri olan Bankamız, 1933 yılından bugüne kadar, ülkemizin kalkınma ve gelişmesinde aktif bir şekilde yer alarak, adeta öncü bir görev üstlenmiştir. 87 yıllık tecrübemiz ve üstlenmiş olduğumuz görevin bilinci ile Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için yapılan çalışmalarda önemli rol alan Bankamız, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla geliştirilen projelere her zaman destek vermiş, vermeye de devam edecektir.” diye konuştu.

İller Bankasının 2018 yılında Kamu Hazinedarlığı Genel Tebliğine dahil edildiğine dikkati çeken Genel Müdür Büyük, yerel yönetimlerin nakitlerini İller Bankasında değerlendirebildiklerini belirtti.  Kentsel Dönüşüm Uygulamaları hakkında bilgi veren Büyük, İller Bankasının aktif bir rol üstlenerek, kredi ve faiz desteği sağladığına böylece yerel yönetimlerin afetlere karşı hazırlıklı, güvenli, sağlıklı ve modern şehirler oluşturma hamlelerine destek olduklarını belirtti.

Genel Müdür Büyük “Yürüttüğümüz alt ve üstyapı projeleri dışında, zaman içerisinde çeşitlenen ve ihtiyaç duyulan Enerji, Kent içi Ulaşım ve Akıllı Kent Sistemleri gibi taleplerin karşılanması adına yerel yönetimlerimize uzun vadeli ve düşük faizli uluslararası kredi temin etmekteyiz. Bu sayede Yerel yönetimlerimizin kredi kabiliyetini artırırken, yeni yatırımların önünü açıyor, ekonomimizin canlanmasına ve ülkemizin kalkınmasına büyük katkılar sunuyoruz. Tüm bu gayretlerimiz neticesinde, yerel yönetimlerimize sağlanan dış kredi portföyümüzü, 2020 itibari ile 3 milyar avronun üzerine çıkarttık. 2019 yılında; iç ve dış finans kaynakları kullanılarak yerel yönetimlerimizin 5 milyar TL bedelli 723 adet projesi tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulmuştur. 12 milyar TL sözleşme bedelli 736 adet projemizde de çalışmalar devam etmektedir. Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES)’nin yürütülmesi hususunda 2019 yılında Cumhurbaşkanı kararı ile ilk defa Bankamıza da görev verilmiştir. Yerel yönetimlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesine büyük katkı sağlayan bu projenin çalışmaları Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın destekleri ile İller Bankası üzerinden yürütülerek başarı ile tamamlanmıştır. Katı atıkların doğaya olumsuz etkilerini önlemek ve ekonomik değer sağlayan birer kaynak durumuna getirmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz Katı Atık Programı kapsamında yer alan işler için teknik ve finansman desteği vermekteyiz.” ifadelerinde bulundu.

Bağımsız Denetimden geçmiş 2019 yılı bilanço, kar ve zarar hesapları ile Kar Dağıtım tablosu okunup müzakere edildikten sonra Faaliyet Raporu oybirliği ile onandı.

Toplantıda söz alan belediye başkanları ve il özel idaresi temsilcileri de Bankanın, kredi kullandırma ve proje geliştirmede yerel yönetimler için çok önemli bir kurum olduğunu ve yapılan desteklerin gelişerek devam etmesi gerektiğini vurguladılar.