Faaliyetler

DOKAP PROJESİ BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR
01-08-2017
A

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu İlbank, yerel yönetimlerin ihtiyaçlarını karşılayarak, şehir yaşamının modernleşmesi ve kolaylaşması için yaptığı yatırımları artırarak sürdürüyor.

 Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile proje kapsamındaki illerin her türlü temel alt ve üstyapı ihtiyaçlarının karşılanması için imzalanan teknik işbirliği protokolü ile bölge kalkınmasında büyük değişim yaratması hedefleniyor. DOKAP kapsamındaki Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Tokat ve Samsun şehirlerinde ekonomik kalkınma ve sosyal gelişimin hızlandırılmasına yönelik yapılan çalışmalara başlandı.  

Protokol uyarınca Doğu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamındaki projeler esas alınarak DOKAP Bölgesi’nde harita, jeolojik-jeoteknik etüt, imar planı, alan yönetimi planı, kentsel altyapı-üstyapı hizmetleri, kentsel tasarım ve peyzaj projelerine yönelik teknik hizmetlerin DOKAP İdaresi’nin talebi doğrultusunda İlbank tarafından yaptırılması öngörüldü. Turizm Master Planı çalışmaları içerisinde yer alan “Yeşil Yol Projesi” ile Karadeniz’deki dokuz ilin yaylaları birbirine bağlanacak. Toplam yatırım planı 700 milyon lira olan ve 2 bin 644 km’lik bir güzergahı kapsayan proje tamamlandığında, bölgenin sosyo-ekonomik yapısına ve turizm faaliyetlerine büyük katkı sağlaması hedefler arasında yer alıyor.

Bölgenin sahip olduğu turizm potansiyelinin değerlendirilerek bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması anlamında öncelikle DOKAP kapsamındaki illerde Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiş 33 adet turizm merkezi ve 5 adet Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde çalışmalara başlandı. Turizm merkezleri arasında Giresun’da bulunan Bulancak Bektaş Yaylası, Kümbet Yaylası, Yavuz Kemal Yaylası, Samsun Vezirköprü, Trabzon Maçka Şolma ile Gümüşhane Süleymaniye Kış Sporları tesisi yer alıyor.  Kültür ve Turizm Bakanlığından ön izni alınan 5 adet turizm merkezi ile 1 adet KTKGB’nin Nazım İmar Planları ile 1 Uygulama İmar Planlarının yaptırılması çalışmalarına başlandı.

Projelerin gerçekleştirilmesi aşamasında şehirlerin doğal dokusunun ve su kaynaklarının korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanması, bütüncül ve istikrarlı kalkınmasının hızlandırılması büyük önem taşıyor.