Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ
CAMİ TASARIMI FİKİR YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ
25-07-2019
A

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve İlbank tarafından düzenlenen "Cami Tasarımı Fikir Yarışması” ödül töreni Ankara’da gerçekleştirildi. 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla düzenlenen törende, ödüller sahiplerine teslim edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşma yapan Bakan Kurum, “Yeni projelerde medeniyetimizin bize tarif ettiği gibi camiyi merkeze aldık. Camilerin etrafında şekillenen bir sosyal hayat tasavvur ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Camiler insanların buluştuğu birlik olduğu yerlerdir.”
 Yeni fikirler sunmak, yeni projeler ve yeni eserler ortaya koymak için gençleri cesaretlendirmek ve yollarını açmak gerektiğini ifade eden Kurum, camilerin insanların buluştuğu, birlik olduğu yerler olduğuna dikkat çekti. Bakan Kurum, “Yapmış olduğumuz 'Cami Tasarımı Fikir Yarışması'nın konsepti de bu anlayış üzerinedir. Çünkü ecdadımız, camileri şehrin merkezine yapmışlardır.  Böylece hem inancımızı hem de birlik duygusunu hayatın merkezine taşımışlardır." diye konuştu.
Camilerin şehir planlarının merkezine alma noktasında ihmallerin olduğunu belirten Kurum, "Bu süreçte estetikten uzak, mimari özelliği bulunmayan yapılar ortaya çıktı. Son yıllarda ise bu gidişata dur demek için önemli adımlar attık. Bu adımlardan bir tanesi de 'Cami Tasarımı Fikir Yarışması'dır. Cumhurbaşkanımızın talimatlıyla artık yapacağımız yeni projelerde medeniyetimizin bize tarif ettiği gibi camiyi merkeze aldık. Camilerin etrafında şekillenen bir sosyal hayat tasavvur ediyoruz. Üsküdar'da açılışını gerçekleştirdiğimiz Büyük Çamlıca Camisi bu anlattığımız şehircilik anlayışına en önemli örneklerden biridir." ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum, kentsel dönüşümde yatay mimariye uygun, komşuluk ilişkilerini önceleyen ve cami merkezli bir dönüşüm hedeflediklerine vurgu yaparak, camilerin, çevre, kentsel büyüklük, mekân, nüfus ilişkileri açısından yeni bir bakış açısıyla ele alınmasının gerekliliğini belirtti. Kurum, "Nüfusun kalabalık olduğu yerlerde ihtiyacı karşılayacak hacim ve alanlara sahip camiler inşa etmeli, buna imkân sağlamak üzere imar planlarında gerekli güncellemeler yapmalıyız. Cami gibi sembol yapıtları inşa eden mühendisler, mimarlar ve ihya edenler yani din görevleri bir araya gelerek ortak karar vermelidir. Ancak o zaman mekânın ruhunu yakalamış oluruz." şeklinde konuştu.
Bakan Kurum, Cami Tasarımı Fikir Yarışması'nın bölgesel olarak hayata geçirildiğini, ilkinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi bazında yapıldığını ve yarışmayı diğer 6 bölgede de yaparak tüm bölgeler için bir envanter elde etmiş olacaklarını belirtti. Kurum "Sağlanan envanterle, yapacağımız yeni kentsel dönüşüm projelerinde bu yarışmadan aldığımız projeleri kullanma fırsatı bulacağız." dedi.

“İslam'da hayatın, şehrin ve medeniyetin merkezi camilerdir.”
Törende konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yarışmanın yapılmasından ve ödül törenine şahitlik etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Emeği geçen, katkı sunan herkese şükranlarımı arz ediyorum. 2018 yılı Ağustos ayında Diyanet İşleri Başkanlığımız, beraber yürüttüğümüz cami mimarisi ve tasarımı çalışmaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla böyle bir yarışma düzenlenirse çok iyi olacağı müzakere edilmişti. Aynı yılın yani 2018'in sonunda başlayan sürecin tamamlanması ve ödül törenine gelinmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir." diye konuştu.
İslam'da hayatın, şehrin ve medeniyetin merkezinde caminin olduğuna vurgu yapan Erbaş, "Bireyin inanç dünyasından toplumsal ilişkilere, kulluk ve sorumluluk bilincinin oluşmasından hukukun inşasına, eğitimden sanata, aileden çevreyle ilişkilere, hayatın bütün alanlarına yönelik değerlerin ruh köklerinin birleştiği mekânlardır camiler." ifadelerini kullandı.

İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, törende yaptığı konuşmada, yarışma süresince katkılarından dolayı akademisyenlere ve katılımcılara teşekkürlerini ifade etti. Büyük, “Türkiye’de ilk defa düzenlenmiş bu yarışmayla ibadet mekanı olan camilerimizin tasarlanması, projelendirilmesi, estetiği ve sağlamlığı gibi hususlara dikkat çekmek istedik. Katılımcılarımızdan, bölgenin coğrafi ve fiziki özellikleri göz önünde bulundurularak özgün tasarımlar ortaya koymalarını ve böylelikle kültür, teknik ve malzeme gibi zenginliklerimizin projelerde ifade edilmesini hedefledik. Bu projenin gerçekleştirilmesinde bizlere talimat veren Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a ve Destekleri ile Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş Hocamıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından, Bakan Kurum ve Erbaş, jüri üyeleri ile yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim etti. Erbaş, Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve İlbank Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Demirtaş, İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, Genel Müdür Yusuf Büyük tarafından yarışmada dereceye giren proje sahiplerine ödülleri verildi.
200 ve bin kişilik cami tasarımıyla iki farklı kategoride düzenlenen yarışmaya 325 proje katıldı. Her iki kategorideki cami için 3’er adet ödül, 3’er adet mansiyon ve 2’şer adet satın alma olmak üzere,16 adet projeye toplamda 720.000 TL ödül verildi.