Faaliyetler

  • ANASAYFA
  • Haberler
  • BAKAN KURUM, "2023'E DOĞRU TÜRKİYE'DE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİĞİN GELECEĞİ İSTİŞARE TOPLANTISI"NDA KONUŞTU
BAKAN KURUM, "2023'E DOĞRU TÜRKİYE'DE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİĞİN GELECEĞİ İSTİŞARE TOPLANTISI"NDA KONUŞTU
20-01-2019
A

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2019-2023 yıllarını kapsayan icraat planının hazırlanacağı "2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı"na katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla, Cumhuriyetin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023 yılında "yaşanabilir çevre, afetlere hazır kimlikli ve akıllı şehirler" vizyonuna ulaşmak amacıyla Antalya’da bir toplantı düzenlendi.

Söz konusu toplantıda Bakanlığın 5 yıllık icraat planı hazırlandı. Şehirlerin mikro ve makro düzeyde planlarının da konuşulacağı toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu Kadastro, TOKİ, Emlak Konut, İller Bankası ve Emlak Bankası'nın genel müdürlerinin yanı sıra 81 ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürleri katıldı.

"2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı" nın açılışında bir konuşma yapan Bakan Kurum, 2023'te ekonomide ve ihracatta öncü, şehircilikte dünya markası ve çevre duyarlılığında örnek bir ülke hedeflediklerini söyledi.

Bakanlık olarak kültüre, medeniyete uygun, yaşanabilir şehirlerin inşası için atılan küçük, büyük tüm adımları her zaman desteklediklerini vurgulayan Kurum, şu ana kadar 33 il, 61 noktada ziyaretlerde bulunduklarını, gezilerde şehirlerin büyük yol katettiğini gördüklerini belirtti.

Kurum, bugün dünyada ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını, dolayısıyla şehirlerin yaşam kalitesini bugünkü seviyeden daha yukarıya çıkarmanın öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.

Şehirlerin acil ihtiyaçlarını tespit ederek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun şekilde çözüm bulmaya gayret ettiklerine dikkati çeken Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki 5 yıllık dönemi doğru planlarsak, bu planlama çalışmalarını daha uzun vadeli yaparsak, önümüzde şehirlerimizin geleceği ve çarpık kentleşme adına 'Dur' diyebileceğimiz bir süreç var. 31 Mart seçimlerinden sonraki 5 yıl yerel yönetim seçiminin olmadığı, 4,5 yıla yakın yine genel seçimin olmadığı bir süreç yaşayacağız. Belki de Türkiye olarak uzun bir süredir böyle bir süreci de yaşamadık. Dolayısıyla bu süreci Bakanlık olarak şehirlerimizin geleceği adına çok iyi değerlendirmek zorundayız."

İlk 100 günlük planların yüzde 98'i gerçekleşti

Bakan Kurum, Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı'nı başlattıklarını, plan çerçevesinde ulaşım yollarına, istihdama ve bölgedeki nüfus artışına kadar birçok veriyi değerlendireceklerini söyledi.

Böylece şehirlerin tekdüze olmasına, kırsal alanların yok oluşuna karşı aksiyon geliştireceklerini vurgulayan Kurum, 2023'e kadar şehirleri verimli şekilde üreten kentlere dönüştürme hedefleri olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ilk 100 günlük icraat planını tamamladıklarını bildiren Kurum, ilk 100 günlük planları yüzde 98'lik başarıyla gerçekleştirdiklerini, şimdi ikinci 100 günlük eylem planları çerçevesinde çalışmaları başlattıklarını dile getirdi.

Bakanlık olarak 2023 yılı hedeflerinden birinin de istisnasız tüm şehirlerdeki yaşam kalitesini artırmak olduğunu vurgulayan Kurum, yaşanabilir şehirler için yatay mimariyi her anlamda hayata geçirmek zorunda olduklarını ifade etti.

Kurum, 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 bin metrekare gürültü bariyeri çalışmalarını tamamlayacaklarını söyledi.

Kurum, 2023'te Türkiye'deki tüm hava, su ve deniz kirliliğinin kaynağında engellendiği, tüm atıkların geri dönüştürüldüğü veya arıtıldığı, kirliliğe karşı mücadelede "tam dijitalleşmeye geçmiş, her sorunun tek noktadan hızlıca çözüldüğü" tertemiz bir Türkiye hedeflediklerini sözlerine ekledi.